ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο για την Ουκρανία

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο για την Ουκρανία

«Πρόοδος» όσον αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο αυτή «πρέπει να «βελτιωθεί περισσότερο», συμπέραναν ότι σημειώνεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους το βράδυ της Δευτέρας (2/3).

Στη συνδιάλεξη αυτή, όπως ανέφερε η προεδρία της Γαλλίας σε ανακοίνωσή της, «εξετάστηκε ο βαθμός της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τη 12η Φεβρουαρίου. Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί» περαιτέρω».

«Οι 4 ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να διαδραματίσει αμεσότερο ρόλο προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και (να υλοποιηθεί) η απόσυρση των βαρέων όπλων», αλλά και «να συντάσσει καθημερινά μία έκθεση για την εφαρμογή» της συμφωνίας του Μινσκ, διευκρινίζεται ακολούθως στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

Οι 4 ηγέτες εξέφρασαν επίσης την εκτίμηση ότι «η απελευθέρωση των κρατουμένων» των δύο πλευρών «και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθούν σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η οποία διευκρίνισε ότι αντιπρόσωποι των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν «την Παρασκευή, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ».

Σχετικές ειδήσεις