ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν και Ομπάμα σχολίασαν αρνητικά την ομιλία του Νετανιάχου

Ιράν και Ομπάμα σχολίασαν αρνητικά την ομιλία του Νετανιάχου

«Βαρετή και επαναλαμβανόμενη» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ανάλογα κοινότυπη φάνηκε η ομιλία και στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είναι ενοχλημένος από την απόφαση του Κογκρέσου να καλέσει τον Νετανιάχου να εκφωνήσει ομιλία χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

«Η σημερινή (σ.σ. 03/03) ομιλία του πρωθυπουργού του σιωνιστικού καθεστώτος ήταν βαρετή και επαναλαμβανόμενη ... και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των σκληροπυρηνικών στο Τελ Αβίβ», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφχάμ σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τον Ομπάμα ότι η διαπραγμάτευση για μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα ήταν μια «αντίστροφη μέτρηση για έναν πιθανό πυρηνικό εφιάλτη» από μια χώρα που είναι και θα παραμείνει «πάντα εχθρός της Αμερικής».

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και δεν αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου και συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) με καταληκτική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας τα τέλη Ιουνίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μας προσέφερε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις» και κάλεσε το Κογκρέσο να περιμένει και να μην προχωρήσει σε αποτίμηση της συμφωνίας με το Ιράν πριν καν αυτή οριστικοποιηθεί.

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι θα εγκρίνει μια συμφωνία μόνο στην περίπτωση που αυτή θα εξασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε μια συμφωνία. Αν όμως την επιτύχουμε, θα είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία με το Ιράν, ώστε να αποτραπεί η απόκτηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο πρόβλημα. Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο;

Δεν εστιάζω στην πολιτικοποίηση του ζητήματος, στο θέατρο», πρόσθεσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος με αιχμηρό τρόπο στην ομιλία του Νετανιάχου, την οποία όπως είπε δεν είδε, αλλά τη διάβασε απομαγνητοφωνημένη.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε απόψε (03/03) ότι η Γερουσία κινείται στην κατεύθυνση της συζήτησης επί ενός νομοσχεδίου το οποίο θα υποχρεώνει τον πρόεδρο Ομπάμα να υποβάλει την όποια συμφωνία με το Ιράν στο Κογκρέσο προς έγκριση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει βέτο εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, εισηγητές του οποίου είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Ρόμπερτ Μενέντες, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της ίδιας επιτροπής.

Ο Μακόνελ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση στο σώμα το σχέδιο νόμου αυτό την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις