ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον οχτώ νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν καμικάζι στη Χελμάντ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον οχτώ νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν καμικάζι στη Χελμάντ

Αξιωματούχοι στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν δήλωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι που ανήκε στους Ταλιμπάν σε ένα από τα προπύργια του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Οκτώ άνθρωποι, πέντε άμαχοι, δύο στρατιώτες και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν στην επίθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των αρχών και διευκρίνισε ότι οι άμαχοι ήταν ένας άνδρας, μια γυναίκα και τρία παιδιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Νάμπι Τζαν Μουλάχιλ «ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδεύσει ένα μικρό λεωφορείο εναντίον ανδρών των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή Σανγκίν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης της επίθεσης επιδίωξε «να μπει σε μια βάση του αφγανικού στρατού πριν αναγνωριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και πυροδοτήσει» το όχημα-βόμβα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν σε μια ανακοίνωσή τους στην οποία υποστήριξαν ότι σκότωσαν 20 στρατιωτικούς. Οι ισλαμιστές αντάρτες υπερβάλλουν συχνά όσον αφορά τον απολογισμό των ενεργειών τους.

Το επίπεδο της βίας έφθασε σε ένα επίπεδο δίχως προηγούμενο το 2014, με τις βαρύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών από το 2011, όταν άρχιζε η αμερικανική επέμβαση στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις