ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν αντάρτες σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν αντάρτες σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν σκότωσαν δεκάδες αντάρτες στο πλαίσιο μιας επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση πολιτών οι οποίοι κρατούνταν όμηροι στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σήμερα.

Μασκοφόροι ένοπλοι απήγαγαν περίπου 30 επιβάτες από δύο λεωφορεία στην επαρχία Ζαμπούλ του νότιου Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που μετέβαιναν αργά τη νύχτα στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Αυτόπτες μάρτυρες επισήμαναν ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες οι οποίοι απήχθησαν ήταν Χαζάροι, μέλη μιας εθνικής μειονότητας η οποία είχε υποστεί αλλεπάλληλους διωγμούς από τους Ταλιμπάν την εποχή που το σουνιτικό κίνημα κυβερνούσε το Αφγανιστάν, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Μονάδες του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας και πράκτορες της υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν αρκετές τοποθεσίες όπου κρατούνται όμηροι αλλά δεν είχαν επιτύχει την απελευθέρωση κανενός από αυτούς ως το βράδυ.

«Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», δήλωσε ο στρατηγός Άμπντουλ Χαμίντ, διοικητής του 205ου σώματος στρατού, το οποίο επιχειρεί στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Σκοτώσαμε 48 αντάρτες και οι 21 εξ αυτών ήταν ξένοι μαχητές», πρόσθεσε ο ανώτερος Αφγανός αξιωματικός.

Ο ίδιος είπε ότι ορισμένοι από τους αντάρτες που σκοτώθηκαν ήταν ντόπιοι, μέλη των Ταλιμπάν. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στις εθνικότητες των ξένων μαχητών.
Οι Χαζάροι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι σιίτες, διώκονταν υπό το καθεστώς των σουνιτών Ταλιμπάν, αλλά τα ξεσπάσματα βίαιων επεισοδίων με θρησκευτικά κίνητρα είναι σπάνια μετά την εκδίωξη του κινήματος αυτού από την εξουσία μετά την εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους στη χώρα το 2001.

Οι όμηροι εξαναγκάστηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία που εκτελούσαν δρομολόγια προς την Καμπούλ την 23η Φεβρουαρίου, αφού τους ζητήθηκαν τα χαρτιά τους, που πιστοποιούσαν ότι ανήκουν στη σιιτική μειονότητα, σύμφωνα με ένα στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκουν τα οχήματα αυτά.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει επισήμως την ευθύνη για τις απαγωγές.

Σχετικές ειδήσεις