ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ακόμη ένας νεκρός στρατιώτης μετά από συγκρούσεις με αυτονομιστές

Ουκρανία: Ακόμη ένας νεκρός στρατιώτης μετά από συγκρούσεις με αυτονομιστές

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες ότι αυξάνουν τις παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις σε θέσεις Ουκρανών στρατιωτικών και πολιτικούς στόχους 40 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων οι 17 επιθέσεις έγιναν με πυροβολικό.

Από την πλευρά τους οι αντάρτες κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ σχεδόν καθημερινά εναντίον τους, τόσο με όπλα μικρού διαμετρήματος, όσο και με πυροβόλα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, η απόφαση του οποίου για την αύξηση κατά ένα τρίτο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε 250.000 στρατιώτες και στελέχη εγκρίθηκε με ευκολία στο κοινοβούλιο, χαρακτηρίζει την κατάπαυση του πυρός την τελευταία ευκαιρία ειρήνη με τους φιλορώσους αντάρτες.

Οι κατηγορίες για τη συνέχιση της βίας και από τις δύο πλευρές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, η οποία προβλέπει επίσης την απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή από τους αντιμαχόμενους.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Ζόριαν Σκίριακ δήλωσε ότι οι αντάρτες όχι μόνο δεν σταμάτησαν να δρουν και δεν αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους, αλλά στην πραγματικότητα συγκεντρώνουν στρατεύματα στη νότια επαρχία Ντόνετσκ, κοντά στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

«Δεν αποσύρουν (τα βαρέα) όπλα, και δεν τηρούν την κατάπαυση του πυρός, συνεχίζουν να μεταφέρουν μονάδες για να αυξήσουν τον αριθμό των αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», είπε.

Σχετικές ειδήσεις