ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Οκτώ νεκροί από επίθεση σε πετρελαιοπηγή

Λιβύη: Οκτώ νεκροί από επίθεση σε πετρελαιοπηγή

Η επίθεση ενόπλων σε πετρελαιοπηγή της Λιβύης προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανδρών που φρουρούσαν το κοίτασμα.

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας όλο και πιο συχνά γίνονται στόχοι ένοπλων οργανώσεων που μάχονται για την εξουσία στη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Οι πετρελαϊκές υποδομές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και τους στρατούς τους, που αναμετρώνται για την εξουσία στη Λιβύη τέσσερα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που είχε οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Εξαιτίας των συγκρούσεων, έχουν κλείσει δύο τερματικοί σταθμοί εξαγωγής αργού από τον Δεκέμβριο, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης.

Εν μέσω της σύγκρουσης, κερδίζουν έδαφος και οι ισλαμιστές, που κατηγορούνται ότι έχουν καταλάβει δύο πετρελαιοπηγές, στο Μπάχι και στο Μαμπρούκ, στη Σύρτη. Σε άλλο ένα κοίτασμα, το Ντάρα, έχουν αναφερθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές και μια δύναμη που έχει αναλάβει τη φύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λιβύη κήρυξε αναστολή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας σε 11 πετρελαιοπηγές, στις οποίες η παραγωγή διακόπηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις