ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Γαλλίας: «Σκανδαλώδες δώρο» προς το ΙΚ μία διαπραγμάτευση με Άσαντ

ΥΠΕΞ Γαλλίας: «Σκανδαλώδες δώρο»  προς το ΙΚ μία διαπραγμάτευση με Άσαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς υποστήριξε σήμερα (16/3/2015) ότι μια διαπραγμάτευση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ όπως αυτή που πρότεινε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα αποτελούσε "ένα σκανδαλώδες δώρο" προς το Ισλαμικό Κράτος.

"Η λύση" στη συριακή κρίση "είναι η πολιτική μετάβαση με τη διατήρηση των θεσμών του καθεστώτος, όχι του Άσαντ", είπε ο Φαμπιούς από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

"Κάθε άλλη λύση που θα περιλάμβανε τον Μπασάρ αλ Άσαντ θα ήταν ένα απολύτως σκανδαλώδες, τεράστιο δώρο προς τους τρομοκράτες του Ντάες" (σ.σ. το ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά), πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. "Τα εκατομμύρια των Σύρων που υπέστησαν διώξεις από τον Άσαντ θα πρόσφεραν την υποστήριξή τους στο Ντάες. Προφανώς αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε", εκτίμησε.

Ο Κέρι υποστήριξε την Κυριακή ότι "θα πρέπει να διαπραγματευτούμε" με τον Άσαντ προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. "Αν είναι έτοιμος να ξεκινήσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της (ειρηνευτικής διαδιασίας) Γενεύης 1, φυσικά", συνέχισε.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πάντως ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει στο θέμα αυτό και ότι "δεν υπάρχει μέλλον για έναν βάναυσο δικτάτορα όπως ο Άσαντ στη Συρία".

Ο Φαμπιούς είπε ότι συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον Τζον Κέρι και ο τελευταίος "τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στην αμερικανική στάση" απέναντι στη Συρία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθύμισε από την πλευρά της τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι η εξεύρεση "μιας βιώσιμης λύσης" στη συριακή κρίση περνά "προφανώς (...) από τους εκπροσώπους του καθεστώτος του Άσαντ" και συμπλήρωσε: "Φαντάζομαι ότι αυτήν την έννοια είχαν οι δηλώσεις του κ. Κέρι. Δεν νομίζω ότι αναφερόταν στον ίδιο τον Άσαντ".

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις