ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εορτασμοί για την πρώτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας

Ρωσία: Εορτασμοί για την πρώτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας

«Η Κριμαία δεν είναι απλά ένα έδαφος, είναι ενωτικός κρίκος εποχών και γενεών» είπε ο Πούτιν στον εορτασμό για τον ένα χρόνο από την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν συμμετείχε στην εορταστική συναυλία στα τείχη του Κρεμλίνου στη Μόσχα λόγω της επετείου της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 χιλιάδες άτομα με εορταστικά πανό και ρωσικές σημαίες.

«Ευχαριστώ για τη στήριξη», απευθύνθηκε ο Πούτιν στους συγκεντρωμένους. «Ζήτω η Ρωσία!»

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν υπογράφτηκε η συμφωνία περί ένταξης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολη στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο ρωσικός λαός έδειξε «την αξιοθαύμαστη ενότητα, τον αξιοθαύμαστο πατριωτισμό στη στήριξη των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης να επιστρέψουν στα πατρικά παράλια».

«Τότε όλοι μαζί και εγκεφαλικά και πνευματικά αισθανθήκαμε πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί των γενεών και των εποχών, πόσα πράγματα έχουν κάνει οι ηρωικοί πρόγονοί μας για τη χώρα μας», τόνισε ο επικεφαλής του κράτους.

«Αντιληφθήκαμε ότι σε περίπτωση της Κριμαίας πρόκειται όχι μόνο για κάποιο έδαφος, αν και σημαντικής από τη στρατιωτική άποψη. Πρόκειται για εκατομμύρια Ρώσους ανθρώπους, για εκατομμύρια συμπατριώτες μας που χρήζουν της δικής μας βοήθειας και της στήριξης», είπε ο πρόεδρος.

«Αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι για όλους μας. Αντιληφθήκαμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό έδαφος που έχουμε σε άφθονη ποσότητα, πρόκειται για ιστορικές πηγές, για πόρους της δικής μας πνευματικότητας και της κρατικότητας, πρόκειται για όσα μας κάνουν έναν ενιαίο λαό, ένα ενωμένο έθνος», τόνισε.

«Πάντα στη Ρωσία θεωρούσαμε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός. Έτσι νομίζω και τώρα. Βεβαίως, ένας ακραίος εθνικισμός πάντα είναι επικίνδυνος και επιβλαβής. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ουκρανικός λαός θα δώσει μια αξιόλογη και αντικειμενική εκτίμηση στη δράση όσων οδήγησαν τη χώρα στη κατάσταση αυτή που έχει σήμερα», είπε ο Πούτιν μιλώντας στην εορταστική συναυλία λόγω της επετείου της επανένωσης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία.

«Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να διανύσει η Ουκρανία τη δύσκολη περίοδο της ανάπτυξής της όσο γίνεται πιο γρήγορα και για να αποκαταστήσουμε ομαλές διακρατικές σχέσεις».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί «άκαρπη πράξη» τις προσπάθειες να δυσκολέψουν τη ζωή της Ρωσία από έξω. «Βεβαίως, θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που προσπαθούν να μας επιφέρουν από έξω», δήλωσε στη διαδήλωση - συναυλία "Είμαστε μαζί ", αφιερωμένη στην επέτειο της επιστροφής της χερσονήσου στη σύνθεση της Ρωσίας. «Είναι εντελώς άκαρπη διαδικασία σε σχέση με τη Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος, μαζί με τους καλλιτέχνες της συναυλίας εκτέλεσε την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ρωσίας. Αφού ολοκλήρωσε τον στίχο «Ζήτω η χώρα, σε καμαρώνουμε», ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη δράση, πρόσθεσε: «Και η χώρα σας καμαρώνει!»

Σχετικές ειδήσεις