ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Χάος αλά Λιβύη

Υεμένη: Χάος αλά Λιβύη

Η Υεμένη κινδυνεύει να βυθιστεί σε χάος αντίστοιχο της Λιβύης προειδοποίησε ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χούτι της Υεμένης και δεσμεύτηκε να καταδιώξει τους εξτρεμιστές που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας, ο Αμπντελ-Μάλεκ αλ-Χούτι δήλωσε ότι η απόφασή του να επιστρατεύσει τους μαχητές του σιιτικού κινήματος εν μέσω έκρηξης της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Σαναά την Παρασκευή, και την Αλ-Κάιντα.

Ο αλ-Χούτι επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι την ηγεσία του έχουν χώρες που συνωμοτούν εναντίον άλλων.

Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταδικάσει την κατάληψη της χώρας και του μεγαλύτερου μέρους των θεσμών της από το σιιτικό κίνημα των Χούτι και θα προειδοποιήσει με τη λήψη μέτρων, εάν δεν τερματισθούν οι εχθροπραξίες.

Κατά την ομιλία του ο αλ-Χούτι δήλωσε ότι οι αντίπαλοί του τροφοδότησαν τη βία των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων και χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσουν χρόνο, κάτι που είναι πιθανόν "να μεταφέρει το μοντέλο της Λιβύης στην Υεμένη...Αυτό έχει γίνει σαφέστερο από ποτέ".

"Η Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος δεν τρέφουν συμπάθεια προς καμμία πλευρά και αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία αποτελεί μάθημα για τη χώρα μας", προειδοποίησε.

Η βία επεκτάθηκε τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την Υεμένη, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους σιίτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι δυνάμεις των Χούτι προήλασαν σε σουνιτικές περιοχές και συγκρούσθηκαν με τις τοπικές φυλές και τους μαχητές της αλ-Κάιντα, ενώ ενεργοποίησαν αποσχιστικό κίνημα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις