ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά αμερικανικής οχηματοπομπής

Τσεχία: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά αμερικανικής οχηματοπομπής

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πράγα σε ξεχωριστές διαδηλώσεις υπέρ και κατά της διέλευσης αμερικανικής στρατιωτικής οχηματοπομπής από την Ευρώπη.

Μετά τα γυμνάσια στα οποία συμμετείχε στις βαλτικές χώρες, μια οχηματοπομπή με εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες και οχήματα κινείται προς τη Γερμανία κι αναμένεται να φθάσει στα σύνορα της Τσεχίας αύριο Κυριακή το πρωί, μετά τη διέλευσή της από την Πολωνία.

Η σημερινή συγκέντρωση στο κέντρο της Πράγας έγινε χωρίς να υπάρξει κανένα σοβαρό επεισόδιο. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζε μια δύναμη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της τσεχικής αστυνομίας.

«Φοβάμαι ότι η Δημοκρατική της Τσεχίας θα γίνει το 51ο αστέρι στην αμερικανική σημαία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντάνα Φεμινόβα του ειρηνιστικού κινήματος «Ένας κόσμος χωρίς πόλεμο», που συνδιοργάνωσε την διαδήλωση, μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας-Μοραβίας.
Η Φεμινόβα κρατούσε στα χέρια της ένα πλακάτ που έγραφε το σύνθημα "Tanks? No thanks" ("Άρματα μάχης; Όχι ευχαριστώ").

Σε μικρή απόσταση, ο Κάρελ Καπόουν κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε το σύνθημα "Welcome Friends!" ("Καλωσήλθατε φίλοι!"). «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τους φόβους μας έναντι του κινδύνου της αύξησης της ρωσικής επιρροής σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 520 στρατιωτικοί και σχεδόν 90 άρματα μάχης Stryker του δεύτερου συντάγματος τεθωρακισμένων των ΗΠΑ, το οποίο σταθμεύει στη νοτιοανατολική Γερμανία, συμμετέχουν στην πορεία αυτή, η οποία δεν έχει προηγούμενο.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχει θορυβήσει τη Λιθουανία, τη Λετονία και στην Εσθονία, που έγιναν το 2004 μέλη της ΕΕ και του NATO, έπειτα από μισό αιώνα που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, ως τις αρχές της δεκαετίες του 1990.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις