ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Δέκα νεκροί από τις σαρωτικές πλημμύρες

Χιλή: Δέκα νεκροί από τις σαρωτικές πλημμύρες

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι δεκαεννέα αγνοούνται, μετά τις φονικές πλημμύρες που σαρώνουν την Ατακάμα της Χιλής.

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ έκανε λόγο για «εικόνες καταστροφής», εκφράζοντας το φόβο πως «όταν καταφέρουμε να φθάσουμε σε διάφορα μέρη ο αριθμός (των θυμάτων) θα αυξηθεί».

Η πρόεδρος της Χιλής διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί 7.873 στελέχη των υπηρεσιών αρωγής για να συνδράμουν τον πληθυσμό και η κυβέρνηση έχει ήδη διανείμει στην περιοχή 273 τόνους βοήθεια. «Βρισκόμαστε πάντοτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Μπατσελέτ.

Πλέον 5.584 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια, κυρίως σε σχολεία, καθώς τουλάχιστον 4.427 οικίες έχουν υποστεί ζημιές.

Η Μπατσελέτ επέστρεψε στο Σαντιάγο χθες Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες στην περιοχή Ατακάμα και στην πόλη Αντοφαγκάστα, όπου οι σφοδρές, ασυνήθιστα μεγάλες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις λάσπης που κατάπιαν ολόκληρα χωριά.

«Πρόκειται για εικόνες καταστροφής και πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να φθάσουμε σε κοινότητες ακόμη αποκλεισμένες, οι οποίες έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας», τόνισε η πρόεδρος της χώρας.

Η ποσότητα του νερού που έφθασε στο έδαφος στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Ατακάμα είναι δεκαπλάσια από την φυσιολογική για την εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις