ΚΟΣΜΟΣ

Ομηρία στην Τουρκία: Νεκροί οι δράστες και ο εισαγγελέας.

Ομηρία στην Τουρκία: Νεκροί οι δράστες και ο εισαγγελέας.

Ώρες μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου εκ μέρους των ακροαριστερών απαγωγέων του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν από λίγο από το κτίριο του δικαστηρίου - Νεκροί από τα πυρά των ανδρών των ειδικών δυνάμεων οι δράστες - Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο και ο εισαγγελέας.

Αιματηρή κατάληξη είχε η πολύωρη ομηρία του Τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος είχε συλληφθεί ως όμηρος από ακροαριστερή οργάνωση.

Το βράδυ της Τρίτης (31/3), πυροβολισμοί κι εκρήξεις ακούστηκαν από το κτίριο στην Κωνσταντινούπολη ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για καπνό μέσα από το κτίριο.

Οι ίδιοι μάρτυρες είπαν ότι είδαν ειδικές δυνάμεις εκτός του χώρου ενώ ένα ασθενοφόρο έφυγε με τις σειρήνες του να ηχούν από μια πίσω πόρτα του κτιρίου.

ambulans

Νεκροί είναι οι δράστες της απαγωγής ενώ, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο και ο εισαγγελέας ο οποίος είχε μεταφερθεί εκεί σε κρίσιμη κατάσταση.

ktirio

Το μεσημέρι είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο εικόνες όπου μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) κρατούσε ένα όπλο στον κρόταφο του εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ - ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του Μπερκίν Ελβάν - και με το άλλο χέρι του είχε φιμώσει το στόμα με ένα μαντήλι.

Οι απαγωγείς είχαν δώσει διορία έως τις 15.35, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ειδάλλως, όπως απείλησαν, θα σκότωναν τον εισαγγελέα.

Στο σημείο είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν περικυκλώσει και εκκενώσει το κτίριο. Αποκλεισμένοι είναι και οι γύρω δρόμοι.

eidikes dynameis copy copy

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, ο πατέρας του Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε χτυπηθεί από θραύσμα δακρυγόνου, σε διαδηλώσεις του 2013 και μετά από περίπου ένα χρόνο σε κωματώδη κατάσταση, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, λέγεται πως συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους δράστες, τους οποίους καλούσε να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα.

Ο Σαμί Ελβάν έκανε έκκληση για αναίμακτη λήξη στην ομηρία.«Ο γιος μου είναι νεκρός. Δε θέλω να χυθεί άλλο αίμα, δε θέλω άλλες μάνες να κλάψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, αξιώνοντας μία δίκαιη δίκη για τον 15χρονο γιο του.

Τα μέλη της οργάνωσης απαιτούσαν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και να απολογηθούν δημόσια, να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Ελβάν και τέλος να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το κτήριο του δικαστικού μεγάρου, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις για την πράξη τους.

eidikes dynameis 2
eidikes dynameis copy copy copy

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ομηρίας, μία μικρή ομάδα διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, σε ένδειξη συμπεράστασης στους απαγωγείς, φωνάζοντας το σύνθημα "Ο Μπερκίν Ελβάν είναι αθάνατος". Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλοί συνελήφθησαν.

diamartyria copy

Ο 15χρονος Μερκίν Ελβάν, είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

belkin copy

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικές ειδήσεις