ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Κυβέρνηση έξι μήνες μετά τις εκλογές

Βοσνία: Κυβέρνηση έξι μήνες μετά τις εκλογές

Έξι μήνες μετά τις γενικές εκλογές, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη απέκτησε νέα κυβέρνηση (Συμβούλιο υπουργών), καθώς χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της χώρας επικύρωσε το κυβερνητικό σχήμα με επικεφαλής τον Ντένις Ζβίζντιτς από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

Αργότερα, ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε και η νέα κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της οντότητας.

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, τα συνεργαζόμενα πολιτικά κόμματα που εξασφάλισαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2014, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), η Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), η "Συμμαχία για Αλλαγές" και το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) κατόρθωσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση σε κρατικό επίπεδο.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας, μετά από πολύωρη καθυστέρηση και ρύθμιση διάφορων διαδικασιών, ενέκριναν χθες το νέο κυβερνητικό σχήμα με 26 ψήφους υπέρ, επτά κατά και μία αποχή.

Ο Ντένις Ζβίζντιτς δήλωσε ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η επιλογή αποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ θα επιτρέψει επιτάχυνση του ρυθμού εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης υπογράμμισε ότι άλλη προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις