ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πούλησε… τσάμπα ανεκτίμητης αξίας έργο του Μπάνκσι σε βομβαρδισμένη πόρτα!

Γάζα: Πούλησε… τσάμπα ανεκτίμητης αξίας έργο του Μπάνκσι σε βομβαρδισμένη πόρτα!

Εξαπατημένος δηλώνει ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος πούλησε την εξώπορτα του βομβαρδισμένου σπιτιού του σε έναν τοπικό καλλιτέχνη, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το έργο που είχε φιλοτεχνήσει κάποιος πάνω της ανήκε στο διάσημο Μπάνκσι κι ενδεχομένως να κόστιζε μία μικρή περιουσία!

Ο Ραμπέα Νταρντούνα, ένας πατέρας έξι παιδιών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ότι πούλησε την εξώπορτα του κατεστραμμένου σπιτιού του σε έναν ντόπιο, ο οποίος του πρόσφερε 175 δολάρια.

Ο Μπάνκσι, ένας καλλιτέχνης του δρόμου από το Μπρίστολ που ξεκίνησε από το γκράφιτι, αλλά γρήγορα επέλεξε την τεχνική του στένσιλ, επισκέφθηκε φέτος τη Λωρίδα της Γάζας και φιλοτέχνησε μία Eλληνίδα θεά που κρατάει με τα χέρια της το κεφάλι της στη συγκεκριμένη πόρτα, ένα από τα πολλά έργα που φιλοτέχνησε στην περιοχή.

«Δεν είχα ιδέα ποια ήταν η αξία του έργου ή ποιος είναι αυτός ο Μπάνκσι. Αν το ήξερα, δεν θα είχα πουλήσει ποτέ τόσο φθηνά την πόρτα», εκμυστηρεύτηκε απογοητευμένος ο Νταρντούνα.

Τα έργα του Μπάνκσι συνήθως πωλούνται τουλάχιστον 500.000 δολάρια, ενώ ενδεικτικό είναι πως μία τοιχογραφία που είχε φιλοτεχνήσει σε κατάστημα του Λονδίνου το 2013 πουλήθηκε σε ιδιωτική δημοπρασία έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων.

Ο Νταρντούνα δηλώνει εξαπατημένος και λέει ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον αγοραστή, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

«Πρώτα θέλω να μου επιστραφεί και μετά να εξετάσω τις προσφορές», τονίζει, δείχνοντας το κατεστραμμένο από τον περσινό πόλεμο σπίτι του κι εξηγώντας ότι έχει ανάγκη τα χρήματα για το ενοίκιο και για την οικογένειά του.

«Την επόμενη φορά θα το πουλήσω ως ένα έργο του Μπάνκσι κι όχι ως μία παλιά πόρτα».

Ο ντόπιος, ο οποίος το αγόρασε, είναι ένας καλλιτέχνης γκράφιτι και δημοσιογράφος. Ονομάζεται Μπελάλ Χαλίντ, και δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει την πόρτα, αλλά ούτε και να την πουλήσει «προς το παρόν».

«Θα εξετάσω προσφορές για να εκτεθεί σε αίθουσες τέχνης του εξωτερικού και να ακουστεί έτσι ο πόνος των κατοίκων της Γάζας και τα μαρτύρια του πολέμου», υποστηρίζει. «Πούλησα την πόρτα για να διατηρηθεί το έργο και για να το προστατεύσω από το να σβηστεί, να καταστραφεί ή να δεχτεί επέμβαση», είπε στο Reuters και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί αρκετά χρόνια τον Μπάνκσι, ενώ έχει εμπνευστεί από τη δουλειά του.

«Όταν ξεκίνησα ως καλλιτέχνης του γκράφιτι, ήταν όνειρό μου να αποκτήσω ένα έργο τέχνης του Μπάνκσι», σημείωσε.

Ο Χαλίντ φέρεται να είπε πάντως στον Νταρντούνα ότι το έργο στην πόρτα του ήταν του Μπάνκσι, αλλά εκείνος δεν φάνηκε να κατάλαβε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πραγματικό όνομα του Μπάνκσι είναι πιθανώς Ρόμπερτ Μπανκς, αλλά οι εικασίες γύρω από την ταυτότητά του είναι πολλές. Εις βάρος του, πάντως, εκκρεμούν πολλά εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία του βανδαλισμού.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα σχέδιά του έχουν απροκάλυπτη πολιτική άποψη, που στρέφεται εναντίον του καπιταλισμού, του καταναλωτισμού και του ρατσισμού.

Πέρα από το γκράφιτι, ο Μπάνκσι έχει εκδώσει βιβλία και έχει εκθέσει έργα του σε αίθουσες τέχνης της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, η Αντζελίνα Ζολί έχει αποκτήσει κάποιο από αυτά.

Το ταλέντο του, ωστόσο, δεν εξαντλείται εκεί: το 2010 γύρισε την ταινία «Μπάνκσι: Η Τέχνη στο Δρόμο» με πρωταγωνιστές τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του δρόμου παγκοσμίως. Σε αυτήν εμφανίζεται και ο ίδιος, φορώντας πάντα την κουκούλα του. Η ταινία διεκδίκησε μέχρι και Όσκαρ…

Σχετικές ειδήσεις