ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 76 νεκροί μέσα σε μία μέρα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Υεμένη: 76 νεκροί μέσα σε μία μέρα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στη νότια Υεμένη στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν μαχητικά της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και σε μάχες ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Οι σιίτες αντάρτες, οι Χούτι, που πολεμούν μαζί με μονάδες των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν το σύνολο της επικράτειας της χώρας παρά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησε την 26η Μαρτίου συμμαχία εννέα αραβικών χωρών για να τους σταματήσει.

Στο Άντεν - τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και τη σημαντικότερη στο νότο - οι μάχες και οι επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στοίχισαν τη ζωή 32 σιιτών ανταρτών, 4 μαχητών υπέρ του Χάντι και 4 αμάχων.

Στην πλειονότητά τους οι αντάρτες σκοτώθηκαν σε ενέδρες στην περιοχή Νταρ Σάαντ, μια συνοικία που ελέγχουν σιίτες παραστρατιωτικοί, διευκρίνισε ένας από τους επικεφαλής των δυνάμεων που είναι πιστές στον Χάντι, ο Λάμπιμπ αλ Αμπντ, ο οποίος τραυματίστηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια των μαχών.

Ενόχλησε σουνιτικά κράτη του Κόλπου η έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές στην Υεμένη, καθώς αναζητεί τον νέο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο οποίος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη.

Ωστόσο πολλά αραβικά σουνιτικά κράτη του Κόλπου εμφανίστηκαν να δυσφορούν για την έκκληση αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ και αναμένεται να θέσουν ζήτημα σε μια συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποί τους μαζί του την επόμενη εβδομάδα, είπαν διπλωματικές πηγές χθες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στις τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες συγκρούσεις, ενώ τουλάχιστον 750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σχετικές ειδήσεις