ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας έχουν επαφές με γάλλους μυστικούς πράκτορες

Άσαντ: Οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας έχουν επαφές με γάλλους μυστικούς πράκτορες

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε στη γαλλική δημόσια τηλεόραση πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες της Γαλλίας, η οποία έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με τον Άσαντ και επιμένει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Άσαντ, που πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πραγματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις επαφές (μεταξύ τους), μίλησε στο France 2, σε μιά συνέντευξη, την οποία το δημόσιο γαλλικό κανάλι θα μεταδώσει πλήρως τις επόμενες ώρες.

«Υπάρχουν κάποιες επαφές, αλλά δεν υπάρχει συνεργασία», είπε ο Άσαντ στους δημοσιογράφους που του πήραν τη συνέντευξη.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει οποιαδήποτε ανταλλαγή πληροφοριών, είπε «Όχι», προσθέτοντας πως οι επαφές έγιναν με προσωπικό των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών που επισκέφθηκαν τη Συρία.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε αίτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που του απηύθυνε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις εμπνευσμένες από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης τον Μάρτιο του 2011 και κατεστάλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύτηκε μια διαμάχη που περιελάμβανε μια πολύ ευρύτερη εξέγερση της αντιπολίτευσης εναντίον της ηγεσίας του Άσαντ, προκειμένου να καταλάβει τμήματα της Συρίας καθώς και του γειτονικού Ιράκ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε τον Μάρτιο πως το Παρίσι επιθυμεί μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία, αλλά ο Άσαντ δεν αποτελεί μέρος της. Είπε πως οποιαδήποτε λύση που βάζει τον Άσαντ «ξανά σε θέση ισχύος» θα ήταν δώρο στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μια γραμμή η οποία υποστηρίζεται επίσης από την Ουάσιγκτον, δήλωσαν έπειτα από μία σύνοδο τον Μάρτιο πως η κυβέρνηση του Άσαντ δεν μπορεί να είναι εταίρος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Ρωσία ελπίζει πως θα σχηματιστεί ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζει τον Άσαντ στον πόλεμο.

Σχετικές ειδήσεις