ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Ηρεμεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Λαβρόφ: Ηρεμεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Δευτέρα (20/04/2015) ότι η πρόσφατη έξαρση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία πέρασε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα εργάζεται για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της βίας.

Η Μόσχα κατηγορείται συχνά από τη Δύση και το Κίεβο ότι είναι ο υποκινητής της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ότι τους ενισχύει με μαχητές, όπλα, εκπαίδευση και πληροφορίες. Η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο, με τα θερμά σημεία να είναι το αεροδρόμιο στο Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχουν οι αυτονομιστές, και το χωριό Σιρόκινε, καθ' οδόν προς τη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

«Είμαστε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι οποίες ήταν πράγματι πολύ σφοδρές τις τελευταίες ημέρες. Τώρα η κατάσταση ηρεμεί. Θα διευκολύνουμε ενεργά την ενίσχυση της τάσης αυτής», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κάποιο μέλος των ουκρανικών δυνάμεων τις τελευταίες 24 ώρες.

«Ο αριθμός των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τον εχθρό μειώθηκε σημαντικά», είπε ο Λισένκο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε χθες ότι το προσωπικό του κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο Σιρόκινε για έβδομη συναπτή ημέρα προχθές Κυριακή, γεγονός που υποδεικνύει ότι επικρατεί σχετική ηρεμία στην περιοχή.

Αλλά η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη και οι δύο πλευρές στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία μοιάζουν να αναμένουν νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Δυτικοί διπλωμάτες στη Μόσχα πάντως υποστήριξαν ότι μια νέα κλιμάκωση πριν δεν μοιάζει πιθανή πριν από τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα για να τιμηθεί η 70ή επέτειος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις