ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 944 νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις

Υεμένη: 944 νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις

Οι υπηρεσίες υγείας της Υεμένης βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα, οξυγόνο και καύσιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι τιμές βασικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 300% και η έλλειψη πόσιμου νερού έχει αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, ενώ επηρεάζει και τη βασική υγιεινή στα νοσοκομεία και τις κλινικές, επεσήμανε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι εθνικές εκθέσεις αναφορικά με την παρακολούθηση ασθενειών δείχνουν ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των περιπτώσεων αιματηρής διάρροιας σε παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς και ότι αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς και των πιθανών κρουσμάτων ελονοσίας», ανέφερε ο Άχμεντ Σάντουλ εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη σε ανακοίνωσή του.

«Έχουν επίσης αναφερθεί υψηλά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ γυναικών και παιδιών μικρότερων των 5 ετών», πρόσθεσε.

Τα μεγάλα νοσοκομεία σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ δεν θα μπορούν να γίνονται εγχειρήσεις και δεν θα λειτουργούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και καυσίμων, επεσήμανε ο ΠΟΥ, επικαλούμενος το υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού της Υεμένης.

Παράλληλα ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να αναζητούν βοήθεια σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία εξαιτίας της κλιμάκωσης των μαχών.

Τα προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια παιδιά, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα που κινδυνεύει να επανεμφανιστεί.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει προσωρινά την απομάκρυνση των αλλοδαπών από την Υεμένη εξαιτίας της έλλειψης ασφαλείας.

Ο ΔΟΜ πρόσθεσε ότι από τις 12 Απριλίου περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Πραγματοποιήσαμε την τελευταία μας πτήση την Κυριακή 19 Απριλίου και απομακρύναμε περίπου 140 αλλοδαπούς. Και σε δύο προηγούμενες πτήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 12 και τις 14 Απριλίου, είχαμε μεταφέρει 300 ανθρώπους στο Χαρτούμ. Η πτήση της Κυριακής είχε προορισμό την Αντίς Αμπέμπα», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τζόελ Μίλμαν.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του ΠΟΥ, με ημερομηνία 17 Απριλίου, 944 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις στην Υεμένη και 3.487 έχουν τραυματιστεί.

Σχετικές ειδήσεις