ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 73χρονος πρώην στρατιώτης διώκεται για τη δολοφονία ενός άνδρα το 1974

Βρετανία: 73χρονος πρώην στρατιώτης διώκεται για τη δολοφονία ενός άνδρα το 1974

Κατηγορίες για την υπόθεση του θανάτου ενός Καθολικού άνδρα με μαθησιακές δυσκολίες πριν από 40 χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία ασκήθηκαν χθες Σάββατο (25/4) σε βάρος ενός 73χρονου Βρετανού πρώην στρατιωτικού.

Ο Τζον Πατ Κάνιγχαμ, ένας 27χρονος ο οποίος είχε διανοητική ηλικία μεταξύ 6 και 10 ετών, δέχθηκε τρεις σφαίρες καθώς έτρεχε για να απομακρυνθεί από μια στρατιωτική περίπολο σε ένα χωράφι, τον Ιούνιο του 1974. Συγγενείς του είχαν εξηγήσει πως το έβαλε στα πόδια διότι φοβόταν τους ένστολους.

Ο 73χρονος Ντένις Χάτσενς, ο οποίος ζει στη νότια Αγγλία, στην πόλη Τόρποϊντ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα φόνου. Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη για την υπόθεση. Ο Χάτσενς δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Κέντρου Πατ Φίνεκαν, το οποίο συμβάλλει στη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του Κάνιγχαμ, δύο στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του θύματος. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Χάτσενς στην υπόθεση ή να απαντήσει στην ερώτηση αν θα ασκηθεί δίωξη σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Ο Χάτσενς, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη και μεταφέρθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία για να ανακριθεί, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος ως την 3η Ιουνίου μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Ακτιβιστές επικρίνουν τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας διότι δεν έχουν ερευνήσει βαθύτερα πολλά από τα αναρίθμητα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, και από τις αρχές, κατά τη διάρκεια των ταραχών ανάμεσα στους βορειοϊρλανδούς εθνικιστές, που ήθελαν η περιοχή να ενταχθεί στην Ιρλανδία, και τους πιστούς στο στέμμα βορειοϊρλανδούς, που ήθελαν η επαρχία να παραμείνει βρετανική.

Η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία διήρκεσε δεκαετίες, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.600 ανθρώπους ως την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που ουσιαστικά τερμάτισε τη βία.

Σχετικές ειδήσεις