ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ανέστειλε τις ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ λόγω του σεισμού

Η Κίνα ανέστειλε τις ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ λόγω του σεισμού

Η Κίνα ανέστειλε όλες τις ανοιξιάτικες ορειβατικές εξορμήσεις στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ, έπειτα από το σεισμό στο γειτονικό Νεπάλ που προκάλεσε φονική χιονοστιβάδα σε άλλη περιοχή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Περισσότεροι από 400 ορειβάτες έχουν κατέβει στο Θιβέτ μετά το σεισμό των 7.8 Ρίχτερ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο το γραφείο αθλητισμού της περιοχής.

Στο τμήμα του Έβερεστ που ανήκει στο Νεπάλ, ξεκίνησε με ελικόπτερα, έπειτα από τη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η επιχείρηση διάσωσης των αλπινιστών που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλο υψόμετρο.
Από την πλευρά του, το Νεπάλ δεν έχει αποφασίσει αν θα διακόψει ή όχι τις εξορμήσεις στο όρος αυτό που το υψόμετρό του φθάνει τα 8.848 μέτρα.

Εκπρόσωπος του γραφείου Τουρισμού του Νεπάλ, το οποίο εκδίδει τις θεωρήσεις που είναι απαραίτητες για την ανάβαση στη "στέγη του κόσμου", ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από την προχθεσινή χιονοστιβάδα ανέρχεται σε 14 (σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς, οι νεκροί ανέρχονται σε 17).

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε διαφορετικά υψόμετρα στο Έβερεστ.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Χάρπερ του Καναδά άρχισε από χθες να στέλνει το ειδικά εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό άμεσης αρωγής DART με ένα αεροπλάνο C-17 το οποίο, εκτός από ανθρώπους, μεταφέρει και 36 τόνους βοήθειας σε φάρμακα και εφόδια για τα θύματα του τραγικού σεισμού στο Νεπάλ.

Το αεροπλάνο θα αποβιβάσει στο Κατμαντού τη βοήθεια και το εκπαιδευμένο προσωπικό. Ηδη είχε αναχωρήσει κι άλλη, μικρότερη ομάδα γιατρών και νοσοκόμων για να προσφέρει πρώτες βοήθειες στα θύματα του φονικού σεισμού.

Η DART είναι μια ειδικά σχεδιασμένη μονάδα του καναδικού στρατού που αποστέλλεται για να σταθεροποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης των διασωθέντων μέσα σε διάστημα 40 ημερών, στήνοντας αντίσκηνα και προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια.
Την ίδια ώρα η καναδική κυβέρνηση στέλνει ενισχυμένο προξενικό δυναμικό στην περιοχή για να βοηθήσει στην ασφαλή επάνοδο των 388 Καναδών, που είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι του Νεπάλ.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Καναδάς θα προσφέρει βοήθεια προς το Νεπάλ ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικές ειδήσεις