ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβάρδισε επτά σχολεία του ΟΗΕ στην Γάζα στον πόλεμο του 2014

Το Ισραήλ βομβάρδισε επτά σχολεία του ΟΗΕ στην Γάζα στον πόλεμο του 2014

Οι δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν επτά σχολεία των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γάζα το 2014, σκοτώνοντας 44 Παλαιστίνιους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε διάφορα σημεία, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές έκρυβαν όπλα και βομβάρδιζαν από διάφορα άδεια κτίρια των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας των Ηνωμένων Εθνών.

«Αποδοκιμάζω το γεγονός ότι τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των Ισραηλινών ενεργειών και τουλάχιστον 227 τραυματίστηκαν σε κτίρια των Ηνωμένων Εθνών που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης», έγραψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν σε επιστολή που συνοδεύει την σύνοψη των ευρημάτων της έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Με απογοητεύει το γεγονός ότι ομάδες Παλαιστίνιων μαχητών θα έβαζαν σχολεία των Ηνωμένων Εθνών σε κίνδυνο, με το να τα χρησιμοποιούν για να κρύψουν τα όπλα τους. Τα τρία σχολεία στα οποία βρέθηκαν όπλα ήταν άδεια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και δεν χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια», πρόσθεσε ο Μπαν.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι – περισσότεροι άμαχοι – σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Γάζα τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν από ρουκέτες και επιθέσεις της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων.

Το Ισραήλ και η Χαμάς, η ισλαμιστική ομάδα που κυριαρχεί στη Γάζα, δήλωσαν από κοινού ότι θα συνεργαστούν πλήρως για την έρευνα που ξεκίνησε ο Μπαν τον Οκτώβριο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ολλανδός ταξίαρχος εν αποστρατία Πάτρικ Κάμαερτ και πρώην διοικητής των δυνάμεων της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο στρατός του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε να διεξάγει πέντε δικαστικές έρευνες σχετικά με τις πολεμικές του επιχειρήσεις στην Γάζα, μεταξύ άλλων και για τις επιθέσεις σε κάποια σχολεία των Ηνωμένων Εθνών και για ένα περιστατικό που σκότωσε τέσσερα Παλαιστίνια παιδιά σε μια παραλία.

«Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι τοποθεσίες ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης», έγραψε ο Μπαν. «Θα εργαστώ με όλους και θα προσπαθήσω να διασφαλίσω ότι τέτοια περιστατικά δεν πρόκειται να επαναληφθούν», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις