ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο 15 μέρες πριν το σεισμό

Νεπάλ: Είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο 15 μέρες πριν το σεισμό

Σε έναν κόσμο που θέλει να ελέγχει τα πάντα, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει απαντήσεις για οποιονδήποτε κίνδυνο ελλοχεύει, μια σεισμική δόνηση προκαλεί έναν τρόμο που η εμπειρία δεν μπορεί να μειώσει.

«Είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει με τους σεισμούς», γράφει ο Χαρούκι Μουρακάμι στο βιβλίο του «Μετά τον σεισμό», που αναφέρεται στον σεισμό στη γενέτειρά του, το Κόμπε, το 1995. «Είμαστε πεισμένοι, στο μυαλό μας, ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας είναι σκληρό και σταθερό. Οταν μάλιστα θέλουμε να μιλήσουμε για έναν άνθρωπο που διακρίνεται από σταθερότητα, λέμε ότι είναι προσγειωμένος. Και μια ωραία μέρα, ξαφνικά, διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά είναι λάθος: το έδαφος, οι πέτρες, που θα έπρεπε να είναι σταθερές, αρχίζουν να κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις σαν να ήταν ρευστά».

Ολοι θυμόμαστε τις εικόνες από το ερειπωμένο Κόμπε και το ακόμη πιο ερειπωμένο Πορτ-ο-Πρενς, γράφει η Αλεξάντρα Σβάρτζμπροντ στη Liberation. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο ξαναστάθηκε στα πόδια του, ενώ το δεύτερο όχι. Η Ιαπωνία κινητοποίησε όλους τους πόρους της για να ανοικοδομηθεί, ενώ η Αϊτή εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Στο Νεπάλ, το πιθανότερο είναι ότι οι τουριστικές περιοχές όπως το Κατμαντού θα συνέλθουν γρήγορα, έστω κι αν έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές στην πολιτισμική κληρονομιά. Οι απομονωμένες πόλεις και χωριά, πάλι, θα δυσκολευτούν πολύ να ξεπεράσουν το σοκ και το χάος. Οπως συμβαίνει συχνά, το μέγεθος και η ταχύτητα της διεθνούς βοήθειας εντυπωσιάζουν και καθησυχάζουν. Το μεγάλο ερώτημα αφορά τη διάρκειά τους.

Το Νεπάλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού. Στις 12 Απριλίου, η οργάνωση Geohazards International που ειδικεύεται στους κινδύνους από τους σεισμούς επισήμανε την έλλειψη προετοιμασίας του Νεπάλ για μια μεγάλη καταστροφή. «Με μια αύξηση των κατοίκων του κατά 6,5% τον χρόνο και μια πυκνότητα της πρωτεύουσας μεταξύ των μεγαλυτέρων στον κόσμο, τα 1,5 εκατομμύρια των κατοίκων του Κατμαντού αντιμετωπίζουν έναν σημαντικό και αυξανόμενο κίνδυνο σεισμού», ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης.

«Είναι βέβαιο ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους, ζημιές και οικονομικά προβλήματα από τους προηγούμενους».

Σχετικές ειδήσεις