ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Φρούριο» η Βαλτιμόρη υπό τον φόβο των επεισοδίων

ΗΠΑ: «Φρούριο» η Βαλτιμόρη υπό τον φόβο των επεισοδίων

Χιλιάδες αστυομικοί, τόσο από την ίδια τη Βαλτιμόρη όσο και από άλλες περιοχές, καθώς επίσης και στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της για να αποτρέψουν ενδεχόμενο ξέσπασμα επεισοδίων και να περιορίσουν την οργή των πολιτών για το νέο θάνατου μαύρου πολίτη από την αυθαιρεσία λευκών αστυνομικών.

Στην πόλη έχει ανακοινωθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που θα ισχύσει από απόψε και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης άρχισαν σήμερα να καθαρίζουν τα συντρίμμια από τις ταραχές και τις φωτιές που ξέσπασαν μετά την κηδεία του 25χρονου Φρέντι Γκρέι.

Η δριμεία οσμή του καπνού γεμίζει τους δρόμους όπου συνεργεία της πυροσβεστικής προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε απόσταση μερικών τετραγώνων από τον τόπο της κηδείας του Φρέντι Γκρέι και επεκτάθηκαν σε μεγάλο τμήμα των φτωχογειτονιών της Δυτικής Βαλτιμόρης. Δεκαπέντε κτίρια και 144 οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 200 συλλήψεις, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως κατά τις χθεσινές ταραχές τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί, οι έξι από τους οποίους σοβαρά.

Καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκαν και ταραχοποιοί συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς. Ήταν οι πιο βίαιες ταραχές που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ αφότου το Φέργκιουσον στο Μιζούρι συγκλονίσθηκε στα τέλη του 2014 από πυροβολισμούς και εμπρησμούς.

Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ στέλνει 150 αστυνομικούς στη Βαλτιμόρη

Το Νιού Τζέρσεϊ θα στείλει αργότερα σήμερα στη Βαλτιμόρη 150 αστυνομικούς για να βοηθήσουν να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής, Κρις Κρίστι.

Αξιωματούχοι του Μέριλαντ ζήτησαν τις ενισχύσεις αυτές και η αστυνομία του Νιού Τζέρσεϊ θα παραμείνει αρχικά στη Βαλτιμόρη για 72 ώρες, ανέφερε ο Κρίσι σε αρκετές καταχωρίσεις του στο Twitter.

Καταδίκασε τα επεισόδια ο Ομπάμα

Εγκληματίες και μέλη συμμοριών χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα αυτούς που λεηλάτησαν καταστήματα και κατέστρεψαν οχήματα ως απάντηση στον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, τονίζοντας ότι τα επεισόδια βίας επισκίασαν άδικα τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που είχαν πραγματοποιήσει οι πολίτες τις προηγούμενες ημέρες.

«Έχουμε δει πάρα πολλά περιστατικά διαδράσεων μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών, ιδίως των Αφροαμερικανών, που είναι συνήθως φτωχοί, τα οποία εγείρουν ανησυχητικά ζητήματα» τόνισε ο ίδιος στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο στο πλευρό του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι τα επεισόδια στη Βαλτιμόρη τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια «ενδοσκόπηση» σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετωπίζουν τους πολίτες.

Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τοποθετήθηκε δημόσια σχετικά με την υπόθεση του θανάτου ενός Αφροαμερικανού άνδρα από το Μέριλαντ που απεβίωσε αφότου υπέστη συντριπτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη μετά τη σύλληψή του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν αποτελούν κάτι το νέο στις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις