ΚΟΣΜΟΣ

Η Unesco βραβεύει τον φυλακισμένο Σύρο δημοσιογράφο Μάζεν Νταρουίς

Η Unesco βραβεύει τον φυλακισμένο Σύρο δημοσιογράφο Μάζεν Νταρουίς

H Unesco απένειμε στον Σύρο δημοσιογράφο Μάζεν Νταρουίς, που παραμένει κρατούμενος σε φυλακές στη Δαμασκό, το βραβείο της ελευθερίας του Τύπου το οποίο θα παραλάβει η σύζυγός του στη Ρίγα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου, ανακοίνωσε η οργάνωση που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο Μάζεν Νταρουίς, ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης, παραμένει κρατούμενος μετά τη σύλληψή του μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, τον Χάνι Ζαϊτάνι και τον Χουσέιν Γάριρ, την 16η Φεβρουαρίου του 2012 κατά τη διάρκεια μιας εφόδου των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Κρατείται σε μία φυλακή των υπηρεσιών πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στη Δαμασκό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που απηύθυναν επανειλημμένα εκκλήσεις προς τις συριακές αρχές να τους «απελευθερώσουν χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο».

Η Unesco απένειμε στο δημοσιογράφο το βραβείο της «ως αναγνώριση των όσων έχει προσφέρει στη Συρία περισσότερα από 10 χρόνια με τίμημα σημαντικές θυσίες σε προσωπικό επίπεδο: απαγόρευση μετακινήσεων, παρενοχλήσεις, στέρηση της ελευθερίας και βασανιστήρια» υπογραμμίζει η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό σε ένα δελτίο τύπου.

«Ο Μάρζεν Νταρουίς, νομικός και υπέρμαχος της ελευθερίας του τύπου, είναι ο πρόεδρος του Συριακού Κέντρου για τα ΜΜΕ και την ελευθερία της έκφρασης, που ιδρύθηκε το 2004. Είναι επίσης ένας εκ των ιδρυτών της εφημερίδας Voice και του ιστοτόπου syriaview.net, ενός ανεξάρτητου ιστοτόπου τη λειτουργία του οποίου έχουν απαγορεύσει οι συριακές αρχές. Το 2011 άρχισε να εκδίδει το Media Club, το πρώτο περιοδικό στη Συρία που είναι αφιερωμένο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» υπενθυμίζει η Unesco.

«Αυτό που ο Μάζεν και όλοι όσοι που υπομένουν την ίδια τύχη προσπαθούν να κάνουν, είναι να φέρουν μία πραγματική αλλαγή στη Συρία χωρίς την χρήση βίας, αναγνωρίζοντας την αξιοπρέπεια όλων» δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο η σύζυγός του, Γιάρα Μπάντερ, που είναι επίσης δημοσιογράφος.

Το βραβείο θα το παραλάβει η ίδια από τη γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στη Ρίγα, παρουσία του προέδρου της Λετονίας, Άντρις Μπέρζινς

Σχετικές ειδήσεις