ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για επικίνδυνο διαιτητικό σκεύασμα – Μία γυναίκα νεκρή

Παγκόσμιος συναγερμός για επικίνδυνο διαιτητικό σκεύασμα – Μία γυναίκα νεκρή

Μία γυναίκα στη Βρετανία πέθανε κι ένας Γάλλος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εξαιτίας διαιτητικού σκευάσματος που χρησιμοποιείται για μυικό όγκο από τους μπόντι μπίλντερ και για το οποίο η Ιντερπόλ έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι η ουσία 2,4 δινιπροφαινόλη (γνωστότερη με τα αρχικά DNP), είναι "παράνομη και δυνητικά θανατηφόρα". Συνήθως χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα.

Η Ιντερπόλ σήμανε "πορτοκαλί συναγερμό" στις 190 χώρες-μέλη της, ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στη Βρετανία. Επίσης, ένας Γάλλος ασθένησε σοβαρά αφού έκανε χρήση της ουσίας αυτής.

Η DNP πωλείται συνήθως σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης, κυκλοφορεί όμως και σε κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η ουσία αυτή παράγεται σε παράνομα εργαστήρια στα οποία "δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής" και έτσι "εκτίθενται οι καταναλωτές σε αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής δόσης.

Η DNP είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 ως διαιτητικό σκεύασμα και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποσύρθηκε όμως από την αγορά καθώς προκάλεσε πολλούς θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις