ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες αποζημιώσεις σε άτομα που βασανίστηκαν από αστυνομικούς

Δεκάδες αποζημιώσεις σε άτομα που βασανίστηκαν από αστυνομικούς

Το Σικάγο θα καταβάλλει ένα ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν βασανιστεί από αστυνομικούς τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ θα αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για την ηθική δικαίωση των προσώπων αυτών, όπως η ανέγερση ενός μνημείου για τα θύματα βασανιστηρίων, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης χθες Τετάρτη (06/05/2015).

"Είμαστε αρκετά δυνατοί για να παραδεχθούμε ότι κάναμε λάθος", δήλωσε ο δήμαρχος Ραμ Εμάνιουελ μετά την ψηφοφορία. "Το Σικάγο θα αντιμετωπίσει επιτέλους το παρελθόν του, θα συμβιβαστεί μαζί του, θα διορθώσει την αδικία", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι ο δήμος της αμερικανικής μεγαλούπολης θα προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, θέσεις απασχόλησης και άλλες υπηρεσίες στα πρόσωπα τα οποία υπέστησαν βασανιστήρια από αστυνομικούς.

Το Σικάγο και η κομητεία Κουκ έχουν ήδη καταβάλει περίπου 100 εκατ. δολάρια κατόπιν εξωδικαστικών συμβιβασμών και δικαστικών αποφάσεων έπειτα από προσφυγές στη δικαιοσύνη για τη δράση του πρώην επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, του Τζον Μπερτζ. Ο Μπερτζ αποτάχθηκε το 1993 κι αργότερα καταδικάστηκε για ψευδορκία λόγω των καταθέσεών του με τις οποίες είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει υποθέσεις βασανισμού πολιτών από αστυνομικούς.

Τα περισσότερα από τα θύματα μιας ομάδας επίορκων αστυνομικών που δρούσε υπό τον Μπερτζ ήταν Αφροαμερικανοί· αρκετοί εξ αυτών ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αρκετά από τα θύματα και μέλη των οικογενειών τους, που φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα "Αποζημιώσεις Τώρα", σηκώθηκαν και χειροκρότησαν όταν ανακοινώθηκε η—ομόφωνη—απόφαση. Ένας από τους άνδρες ξέσπασε σε λυγμούς.

"Το Σικάγο έκανε ένα ιστορικό βήμα για να δείξει στη χώρα και στον κόσμο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία παραγραφής της υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων για εγκλήματα τόσο ειδεχθή όσο τα βασανιστήρια", σημείωσε ο Στίβεν Χόκινς, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ.

Η απόφαση, πρόσθεσε ο ίδιος, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για να λογοδοτήσουν οι βασανιστές στο Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ.

Τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο καλούνται επίσης βάσει της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να καταρτίσουν και να παραδίδουν στους μαθητές της έβδομης τάξης ένα μάθημα σχετικά με τα βασανιστήρια που διέπραξαν αστυνομικοί.

Δικηγόροι θυμάτων υπολογίζουν ότι συνολικά βασανίστηκαν από τον Μπερτζ και τους ντετέκτιβ του 120 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν όμως έκτοτε αποβιώσει. Δεν θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη λάβει χρηματικά ποσά κατόπιν προσφυγών τους, αλλά παρ' όλ' αυτά εκτιμάται πως οι δικαιούχοι είναι πολλές δεκάδες.

Οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την αποκατάσταση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και τις μειονοτικές ομάδες στην πόλη.

Η απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ανακοινώθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία το θέμα της χρήσης βίας από την αστυνομία στις ΗΠΑ, ιδίως εναντίον μελών μειονοτήτων, απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο.

Η Βαλτιμόρη συγκλονίστηκε την περασμένη εβδομάδα από ταραχές μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε λόγω σοβαρού τραυματισμού που υπέστη κατά τη μεταγωγή του μετά τη σύλληψή του την 12η Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις