ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μητέρα Αμερικανού δημοσιογράφου κάνει έκκληση να δει ξανά το παιδί της

Συρία: Μητέρα Αμερικανού δημοσιογράφου κάνει έκκληση να δει ξανά το παιδί της

Η μητέρα του Όστιν Τάις, ενός Αμερικανού δημοσιογράφου η τύχη του οποίου αγνοείται στη Συρία εδώ και περισσότερες από 1.000 ημέρες, έκανε έκκληση από τη Βηρυτό για την απελευθέρωση του γιου της.

Η Ντέμπρα Τάις κάλεσε όποιον έχει οποιαδήποτε πληροφορία για τον γιο της, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2012, να μιλήσει ενώ ζήτησε και από τους απαγωγείς του να του επιτρέψουν να της τηλεφωνήσει ή να συναντηθεί με κάποιον φίλο της οικογένειας.

Όπως εξήγησε, ένας οικογενειακός φίλος που είναι γνωστός στους σιίτες μουσουλμάνους του Λιβάνου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και γι' αυτό έκανε έκκληση στους απαγωγείς να του επιτρέψουν να συναντήσει τον γιο της.

"Ξέρουμε ότι ο Όστιν δεν κρατείται από κάποια συνιστώσα της (συριακής) αντιπολίτευσης. Όμως μετά από 1.009 ημέρες εξακολουθούμε να μην ξέρουμε πού βρίσκεται και ποιος τον κρατά" είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Όστιν Τάις, 30 ετών, ο οποίος συνεργαζόταν με διάφορα μέσα ενημέρωσης όπως η Washington Post, το CBS, το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εξαφανίστηκε στις 24 Αυγούστου 2012 κοντά στη Δαμασκό. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ούτε έχουν ζητηθεί λύτρα από την οικογένειά του.

Λίγο μετά την εξαφάνισή του εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με δεμένα τα μάτια, αιχμάλωτος κατά τα φαινόμενα ριζοσπαστών μαχητών. Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού και κατά την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος πιθανότατα κρατείται από τις συριακές Aρχές, κάτι όμως που διαψεύδεται από τη Δαμασκό.

"Η αγωνία της οικογένειάς μου είναι μονάχα μια σταγόνα σε αυτόν τον ωκεανό της ανθρώπινης δυστυχίας (στη Συρία). Η καρδιά μας είναι με αυτούς που έχουν γνωρίσει αυτήν την οδύνη", είπε η Τάις, συγκρατώντας με κόπο τα δάκρυά της. "Θέλω να σφίξω και πάλι τον γιο μου στην αγκαλιά μου. Θέλω να γίνει και πάλι πλήρης η οικογένειά μου", συνέχισε.

Την οικογένεια Τάις στηρίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και το Κέντρο Τύπου Skeyes του Λιβάνου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι η Ουάσινγκτον είχε "περιοδικές και άμεσες επαφές με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης, αποκλειστικά για προξενικά ζητήματα, όπως είναι η περίπτωση του Όστιν Τάις".

Ωστόσο, η μητέρα του δημοσιογράφου εμφανίστηκε σήμερα επικριτική, λέγοντας ότι "υπερεκτίμησε" τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να "επιταχύνει" τις προσπάθειές της για να εντοπιστεί ο Τάις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βηρυτό δεν παρέστη κανένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Τον Φεβρουάριο η Ντέμπρα Τάις είχε εκφράσει την επιθυμία η χώρα της να "εμπνευστεί" από τις μεθόδους διαπραγμάτευσης που ακολουθεί η Γαλλία, επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι όμηροι "επιστρέφουν στο σπίτι τους".

Η γαλλική κυβέρνηση επισήμως δεν καταβάλει λύτρα όμως δεν αποκλείει την καταβολή τους από τρίτους. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, διακηρύσσουν ότι ποτέ δεν θα πληρώσουν λύτρα για να απελευθερωθούν Αμερικανοί όμηροι.

Σχετικές ειδήσεις