ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Λυσσαλέες μάχες μεταξύ τζιχαντιστών ΙΚ και λιβυκού στρατού

Λιβύη: Λυσσαλέες μάχες μεταξύ τζιχαντιστών ΙΚ και λιβυκού στρατού

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν κοντά στη Σύρτη – ανατολικά της Τρίπολης – μεταξύ τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και δυνάμεων της Φατζρ Λίμπια – στρατός της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης κοντά στη Σύρτη.

Η μάχη μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙΚ και της "Ταξιαρχίας Πεζικού 166" ξέσπασε σε μια κοινότητα που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτίως της Σύρτης, είπε από την Τρίπολη ο Μοχάμεντ αλ Σάμι, ο υπεύθυνος επικοινωνιών της Φατζρ Λίμπια. Αφορμή στάθηκε μια επίθεση του ΙΚ εναντίον μιας θέσης της Ταξιαρχίας. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί ένα μέλος της ταξιαρχίας καθώς και 23 τζιχαντιστές,
πρόσθεσε.

Τους τελευταίους δύο μήνες σημειώνονταν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ του ΙΚ και της συγκεκριμένης Ταξιαρχίας στην οποία το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (CGN, το προηγούμενο κοινοβούλιο που ανασυγκροτήθηκε από τη Φατζρ Λίμπια) έχει αναθέσει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη Σύρτη.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η Φατζρ Λίμπια κατέλαβε το 2014 την Τρίπολη αναγκάζοντας την κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα καθώς και το νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να εγκατασταθούν στα ανατολικά της χώρας. Στην Τρίπολη συγκροτήθηκε μια αντίπαλη, μη αναγνωρισμένη διεθνώς, κυβέρνηση η οποία συνεργάζεται με το CGN, το κοινοβούλιο όπου πλειοψηφούν οι ισλαμιστές.

Επωφελούμενο από την αστάθεια στη χώρα, το Ισλαμικό Κράτος έκανε την εμφάνισή του πέρσι στο λιβυκό έδαφος και ελέγχει πλέον ορισμένες ζώνες στην περιοχή της Σύρτης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις