ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Προέλαση των τζιχαντιστών στη Χουσάιντα – Υποχώρηση του ιρακινού στρατού

Ιράκ: Προέλαση των τζιχαντιστών στη Χουσάιντα – Υποχώρηση του ιρακινού στρατού

Τη γραμμή άμυνας της ιρακινής κυβέρνησης στην πόλη Χουσάιντα, ανατολικά του Ραμάντι, έσπασαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη τώρα αφότου οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατάφεραν να σπάσουν την αμυντική γραμμή στη Χουσάιντα», δήλωσε ο αστυνομικός Χαλίντ Αλ Φαχντάουι.

«Υποχωρήσαμε στην ανατολική πλευρά της περιοχής και περιμένουμε περισσότερες ενισχύσεις και αεροπορικές επιθέσεις που θα αναχαιτίσουν την προέλαση τους», πρόσθεσε.

Παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποστείλουν 2.000 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου ΑΤ-4 στο Ιράκ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τις διπλάσιες από όσες ανακοίνωσε την Τετάρτη, για να βοηθήσουν τις αρχές της Βαγδάτης να αμυνθούν έναντι των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά από το ΙΚ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν δήλωσε πως η αποστολή των όπλων θα βοηθήσει το Ιράκ να αμυνθεί ενάντια σε αυτού του τύπου τις επιθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα για την κατάληψη της πόλης Ραμάντι από τις ιρακινές δυνάμεις. «Αυτό είναι το καλύτερο όπλο να αντιτάξουμε για αυτό το είδος βομβιστικών επιθέσεων», δήλωσε ο Γουόρεν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε χθες πως το ΙΚ εξαπέλυσε περίπου 30 επιθέσεις αυτοκτονίας με αυτοκίνητα για να καταλάβει την ιρακινή πόλη.

Ο Γουόρεν πρόσθεσε στην συνέντευξη Τύπου ότι η αμερικανική αεροπορική κάλυψη δεν παρεμποδίστηκε από τις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια της επίθεσης του ΙΚ στο Ραμάντι. Τα σχόλια του ήρθαν μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν μια αμμοθύελλα για να αποκτήσουν προβάδισμα στην κατάληψη της πόλης και ότι η θύελλα απέτρεψε τα αεροπορικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ από το να εξαπολύσουν αεροπορικές επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις