ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προεκλογική εκστρατεία ακόμη και πάνω σε αρχαία ρωμαϊκά ερείπια

Τουρκία: Προεκλογική εκστρατεία ακόμη και πάνω σε αρχαία ρωμαϊκά ερείπια

Το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό κόμμα στην Τουρκία προκάλεσε την κατακραυγή των τούρκων αρχαιολόγων καθώς ανάρτησε ενόψει των βουλευτικών εκλογών γιγαντοαφίσα πάνω σε ρωμαϊκό υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία ερείπια της πόλης.

Η γιγαντοαφίσα στην οποία διακρίνεται χαμογελαστό το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και μια λάμπα --σύμβολο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)-- τοποθετήθηκαν πάνω στο υδραγωγείο του Ουάλεντος που κτίστηκε από τους Ρωμαίους τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή που είναι σήμερα η ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Ο σύλλογος αρχαιολόγων Κωνσταντινούπολης, η τουρκική ένωση αρχαιολόγων, εξέφρασε αγανάκτηση μετά την πρωτοφανή αυτή κίνηση, τονίζοντας ότι "προκαλείται ζημιά" στα ερείπια αυτά, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαία Κωνσταντινούπολη.

"Πόσο μάλλον που η αφίσα μετατρέπει το υδραγωγείο του Ουάλεντος (...) σε πολιτικό εργαλείο", κατήγγειλε η ένωση σε ανακοίνωσή της, ενώ οι φωτογραφίες της επίμαχης αφίσας έχουν κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το υδραγωγείο, με τη διώροφη σειρά από καμάρες, είχε αρχικά μήκος μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα και ύψος 26,5 μέτρα στο μέσο του. Η δομή, που ακόμη παραμένει άθικτη, έχει σήμερα μήκος 971 μέτρα και μέγιστο ύψος μόλις 20 μέτρα.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, του οποίου προΐσταται δήμαρχος που είναι στέλεχος του ΑΚΡ, πραγματοποίησε με εντατικό ρυθμό επισκευαστικές εργασίες στο υδραγωγείο τα τελευταία χρόνια.

Το κόμμα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ, που είναι στην εξουσία από το 2002, προσπαθεί να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

Σχετικές ειδήσεις