ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποινικοποιείται η σπατάλη τροφίμων - Βαριές «καμπάνες» στους παραβάτες

Γαλλία: Ποινικοποιείται η σπατάλη τροφίμων - Βαριές «καμπάνες» στους παραβάτες

Τα τρόφιμα που πετούν οι αγρότες, οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα λιανικής και εν τέλει οι καταναλωτές αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σε μια προσπάθεια να καταστείλει τη σπατάλη τροφίμων, η Γαλλία προωθεί νομοθεσία που θα απαγορεύει στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ να καταστρέφουν απούλητα, αλλά βρώσιμα τρόφιμα, απειλώντας με επιβολή προστίμων, ακόμη και ποινών φυλάκισης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να αναπτύξουν τα κράτη μέλη εθνικές στρατηγικές για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων με στόχο η σπατάλη αυτή να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% έως το 2025.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νόμου για την ενέργεια και το περιβάλλον, η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε χθες, Πέμπτη, να περιλάβει μια διάταξη που απαιτεί από τα σούπερ-μάρκετ επιφάνειας άνω των 400 τ.μ. να υπογράψουν έως τον Ιούλιο του 2016 συμβόλαια για να δωρίζουν απούλητα αλλά βρώσιμα τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή για να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές ή για κομπόστ που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Αν δεν συμμορφωθούν, οι διευθυντές των σούπερ-μάρκετ μπορεί να τιμωρηθούν με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Η γαλλική ομοσπονδία για το εμπόριο και τη διανομή (FCD) ανακοίνωσε πως είναι λάθος να μπαίνουν στο στόχο μόνο τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, για τα οποία υποστηρίζει πως ευθύνονται μόνο για το 5% της συνολικής σπατάλης τροφίμων.

Οι Γάλλοι πετούν στα σκουπίδια 20 κιλά τροφίμων κατ' άτομο κατ' έτος και το συνολικό κόστος της σπατάλης αυτής υπολογίζεται σε 12 έως 20 δισεκ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ έχει ανακοινώσει πως ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται ανά τον κόσμο - περίπου 1,3 δισεκ. τρόνοι αξίας 750 εκατ. δολαρίων - πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να σπαταλάται ποσότητα νερού η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια ροή του ποταμού Βόλγα της Ρωσίας.

Τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια σε ανεπτυγμένες χώρες συχνά καταλήγουν σε χωματερές από τις οποίες εκλύονται αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη στιγμή που αλλού εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία έρχεται πρώτη στη σπατάλη τροφίμων. Το 2012, η γερμανική κυβέρνηση άρχισε μια εκστρατεία με θέμα "πολύ καλό για τα σκουπίδια" και η χώρα υπήρξε πρωτοπόρος στη χρησιμοποίηση του Ίντερνετ για τη διανομή προϊόντων που ανακτώνται από τα σκουπίδια καταστημάτων ενώ βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Το γαλλικό σούπερ-μάρκετ Intermarche έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα για να πωλεί με έκπτωση δύσμορφα φρούτα και λαχανικά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.

Το νέο γαλλικό νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφισθεί στις 26 Μαΐου από την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα σταλεί στη Γερουσία.

Σχετικές ειδήσεις