ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ο στρατός απελευθέρωσε 20 γυναίκες και παιδιά από τους τζιχαντιστές

Νιγηρία: Ο στρατός απελευθέρωσε 20 γυναίκες και παιδιά από τους τζιχαντιστές

Ο νιγηριανός στρατός σκότωσε μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, απελευθερώνοντας 20 γυναίκες και παιδιά ως μέρος μιας επιχείρησης στο δάσος Σαμπίσα στο εναπομείναν κρησφύγετο της οργάνωσης στα νοτιοανατολικά της αφρικανικής χώρας.

Η ισλαμιστική οργάνωση, το όνομα της οποίας σημαίνει "η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή" στην γλώσσα Χάουσα, έχει οδηγηθεί σε οπισθοχώρηση από τις περισσότερες περιοχές που ήλεγχε πριν από λίγους μήνες από τον νιγηριανό στρατό με την παροδική βοήθεια από τις γειτονικές χώρες Τσαντ, Νίγηρα και Καμερούν.

"Τα στρατεύματα προχώρησαν με τις επιθετικές επιχειρήσεις καθώς πλήθος τρομοκρατών σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις στις βάσεις τους", δήλωσε ο Ολουκολάντε. "Συνολικά 20 γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν", πρόσθεσε ο στρατηγός, σημειώνοντας πως η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο στρατός δεν αποσαφήνισε αν ανάμεσα στους διασωθέντες συγκαταλέγονται κάποιες από τις 200 μαθήτριες που η Μπόκο Χαράμ απήγαγε από την πόλη Τσιμπόκ τον περασμένο χρόνο.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι τουλάχιστον κάποια από τα κορίτσια κρατούνται όμηροι στο δάσος, περίπου 100 χλμ από το Τσιμπόκ, παρόλο που τα αμερικανικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έχουν καταφέρει να τα εντοπίσουν.

Ο νιγηριανός στρατός έχει απελευθερώσει περισσότερες από 700 γυναίκες που κρατούνταν σε ομηρία από την Μπόκο Χαράμ στις πρόσφατες εβδομάδες, αλλά τα κορίτσια του Τσιμπόκ δεν βρίσκονταν ανάμεσα σε αυτές.
Η οργάνωση, που συχνά εκδίδει ανακοινώσεις και βίντεο στο διαδίκτυο, δεν έχει σχολιάσει τις ανακοινώσεις του στρατού.
Οι νιγηριανοί ελπίζουν πως ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, απόστρατος στρατηγός, που θα ορκιστεί την Παρασκευή θα καταπνίξει την οργάνωση, την οποία ο προκάτοχος του Γκούντλακ Τζόναθαν αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει.

Σχετικές ειδήσεις