ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός σε τροχαίο ο νομπελίστας μαθηματικός Τζον Νας

Νεκρός σε τροχαίο ο νομπελίστας μαθηματικός Τζον Νας

Ο άνθρωπος που ενέπνευσε την ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Ο 87χρονος Νας και η σύζυγός του, Αλίσια έχασαν τη ζωή τους, όταν ο οδηγός του ταξί, στο οποίο επέβαιναν, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα σε δρόμο του Νιου Τζέρσι.

Η ιστορία του Τζον Νας, του ιδιοφυούς μαθηματικού του Πρίνστον κι ενός από τα πιο χαρισματικά μυαλά της επιστήμης του, έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την – βραβευμένη με όσκαρ – ταινία «a beautiful mind» ("Ένας υπέροχος άνθρωπος").

Russell Crowe in A Beauti 009

Στο δράμα του 2001, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Σύλβια Νασάρ, τον Τζον Νας ενσάρκωσε ο Ράσελ Κρόου. Η ταινία απέσπασε τέσσερα Όσκαρ, περιλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ο μαθηματικός και οικονομολόγος Τζον Νας, που πάλευε με τη σχιζοφρένεια, είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, το 1994, για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων.

Ο Κρόου δήλωσε συγκλονισμένος από τον θάνατο του Τζον Νας και της συζύγου του. "Ένα καταπληκτικό ζευγάρι. Πανέμορφα μυαλά, πανέμορφες καρδιές", έγραψε ο ηθοποιός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τζον Νας, που γεννήθηκε το 1928, δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Με τη σύζυγό του είχαν αποκτήσει έναν γιο και ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι.

Σχετικές ειδήσεις