ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 217 δολοφονίες σε 9 μέρες από τους τζιχαντιστές

Συρία: 217 δολοφονίες σε 9 μέρες από τους τζιχαντιστές

Τουλάχιστον 217 άτομα έχουν σκοτώσει οι τζιχαντιστές στη Συρία μέσα σε διάστημα εννέα ημερών, από τη στιγμή δηλαδή που κατέλαβαν μέρος της επαρχίας Χομς που περιλαμβάνει και την Παλμύρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανέφερε πως διαθέτει αποδείξεις ότι εκτελέστηκαν 67 άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, και 150 μέλη των συριακών δυνάμεων από τους τζιχαντιστές του EI σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χομς από τις 16 Μαΐου.

«Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε πως το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε 67 αμάχους, από τους οποίους 14 ήταν παιδιά και 12 γυναίκες στη Σούκνα, στην Αμορίγια, γύρω από τους στρατώνες των αξιωματικών στην Παλμύρα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αναφερόμενη σε διάφορες περιοχές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς.

«Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε επίσης περισσότερα από 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων» και παραστρατιωτικούς του καθεστώτος της Δαμασκού και άλλους που κατηγορήθηκαν ότι ήταν πληροφοριοδότες του καθεστώτος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους μικρά παιδιά με τους γονείς τους.

«Η πλειονότητα των εκτελέσεων έγινε στην Παλμύρα. Ορισμένα θύματα σκοτώθηκαν με σφαίρες, άλλα αποκεφαλίστηκαν ή σφαγιάστηκαν με μαχαίρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Παρατηρητήριο έδωσε τον απολογισμό αυτό μερικές ώρες αφού τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πως το EI διέπραξε μία "σφαγή" στην Παλμύρα, σκοτώνοντας περίπου 400 αμάχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, φιλο-κυβερνητικοί μαχητές και άμαχοι που κατηγορούνται ότι είχαν σχέση με το καθεστώς, συνελήφθησαν εξάλλου από το EI κατά τη διάρκεια της προέλασής του.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Παλμύρα έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού κράτους στις 21 Μαΐου, έπειτα από μάχες με τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Η πτώση της αρχαίας αυτής πόλης, που βρίσκεται 210 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, μπορεί να επιτρέψει στους τζιχαντιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Δαμασκού και της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, εκτιμούν οι ειδικοί.

Εκτός από αυτή την περιοχή, το EI ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των επαρχιών Ντέιρ Έζορ και Ράκα (βόρεια Συρία) και διαθέτει ισχυρή παρουσία στις επαρχίες Χασάκα (βορειοανατολικά), Χαλέπι (βόρεια), Χομς και Χάμα (κέντρο).

Ελέγχει επίσης σχεδόν το σύνολο των περιοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας, που του εξασφαλίζουν μία σημαντική πηγή εσόδων.

Σχετικές ειδήσεις