ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές δεν έχουν πειράξει (ακόμα) την αρχαία πόλη της Παλμύρας και το δείχνουν (video)

Οι τζιχαντιστές δεν έχουν πειράξει (ακόμα) την αρχαία πόλη της Παλμύρας και το δείχνουν (video)

Η ιστορική πόλη Παλμύρα δεν έχει υποστεί ζημιές, μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, εκφράζοντας ωστόσο φόβους ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα διστάσει να ανατινάξει τα αρχαία μνημεία της πόλης, όπως τους τάφους και το Ναό του Βάαλ, εάν τα θεωρήσει ειδωλολατρικά σύμβολα -Οι δυνάμεις του Άσαντ σκότωσαν 140 τζιχαντιστές.

«Η ιστορική πόλη είναι καλά. Δεν υπάρχουν ζημιές μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Αμπντουλκαρίμ, οι πληροφορίες του οποίου προέρχονται από επαφές που είχε με κατοίκους της περιοχής, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχαία πόλη της Παλμύρας έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Την ίδια ώρα, ένα μικρής χρονικής διάρκειας βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, φέρεται να παρουσιάζει την Παλμύρα μετά την κατάληψή της. Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο αυτού δεν έχει ήχο. Φαίνονται όμως η αρχαία ακρόπολη, κίονες, το κολοσσαίο, διάφορα κτίρια και τοίχοι, ενώ σε μια εικόνα διακρίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πίσω από τα αρχαία. Σύμφωνα με αυτό, η πόλη δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.

Στο μεταξύ, η συριακή πολεμική αεροπορία σκότωσε τουλάχιστον 140 μέλη του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύοντας πλήγματα σε μια στρατιωτική βάση την οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές, στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, από την επιδρομή στην αεροπορική βάση Τάμπκα, στην επαρχία Ράκα, σκοτώθηκαν 140 και τραυματίστηκαν δεκάδες τζιχαντιστές. Το ΙΚ είχε καταλάβει τη βάση αυτήν τον περασμένο Αύγουστο, μετά από σκληρή μάχη, σκοτώνοντας πολλούς από τους στρατιώτες που την υπερασπίζονταν.

Σχετικές ειδήσεις