ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες με παράδοση όπλων σε Σύρους αντάρτες

Τουρκία: Εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες με παράδοση όπλων σε Σύρους αντάρτες

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει σήμερα (29/05) φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν την υπόθεση, την οποία μέχρι σήμερα διέψευδε κατηγορηματικά η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση της Άγκυρας, για παραδόσεις όπλων στους Σύρους εξτρεμιστές αντάρτες στις αρχές του 2014.

Στην έντυπη και στην ηλεκτρονική της έκδοση, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες με οβίδες κρυμμένες κάτω από φάρμακα μέσα σε φορτηγά που επισήμως είχαν ναυλωθεί από ανθρωπιστική οργάνωση και τα οποία η τουρκική αστυνομία είχε σταματήσει Ιανουάριο του 2014 κοντά στα συριακά σύνορα.

Η επιχείρηση αυτή προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, όταν επίσημα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο βεβαίωναν ότι τα φορτηγά αυτά ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και μετέφεραν όπλα και πολεμοφόδια τα οποία προορίζονταν για τους σύρους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ-αλ Ασαντ.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας, για την οποία οι δυτικοί σύμμαχοί της είχαν υποψίες ότι στηρίζει τους μαχητές αυτούς, μεταξύ τους η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες.

tu

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, τα φορτηγά που είχαν ακινητοποιηθεί από την αστυνομία κοντά στα σύνορα μετέφεραν χίλιες οβίδες, 80.000 σφαίρες για όπλα μικρού και μεγάλου διαμετρήματος και εκατοντάδες εκτοξευτήρες ρουκετών. Η προμήθεια αυτού του ρωσικής κατασκευής υλικού είχε γίνει από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, προσθέτει η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση επέβαλε μπλακ-άουτ στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την υπόθεση αυτή και άρχισε τη διενέργεια έρευνας, η οποία ήδη κατέληξε στην προφυλάκιση πενήντα προσώπων --αστυνομικών, στρατιωτικών, εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την ευθύνη για το σκάνδαλο αυτό στην οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός πρώην συμμάχου του τον οποίο κατηγορεί από το φθινόπωρο του 2013 για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Σε μια σπάνια δημόσια αναφορά στην υπόθεση, ο Ερντογάν δήλωσε στα μέσα Μαΐου ότι η έρευνα που έγινε στα φορτηγά συνιστούσε "προδοσία". Οι αποκαλύψεις της Cumhuriyet γίνονται παραμονές των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις