ΚΟΣΜΟΣ

Συμπλοκές αστυνομίας με βετεράνους πολέμου στο Ζάγκρεμπ

Συμπλοκές αστυνομίας με βετεράνους πολέμου στο Ζάγκρεμπ

Οι διαδηλωτές διεκδικούν βελτίωση της θέσης τους και παροχές

Κροάτες βετεράνοι πολέμου, οι οποίοι, από χθες το βράδυ (28/5), διαδηλώνουν στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, επειδή θεωρούν ότι απειλούνται τα δικαιώματά τους και ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πρέντραγκ Μάτιτς έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές, όπως μεταδίδει ο κροατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός HRT.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό N1, διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αποσύρθηκαν και οι διαδηλωτές αφαίρεσαν το σιδερένιο φράχτη. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κάλεσαν τους αστυνομικούς να δείξουν ανυπακοή.

Βετεράνοι πολέμου, που πραγματοποιούν εδώ και μήνες διαμαρτυρίες στο Ζάγκρεμπ με αίτημα την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και βελτίωση της θέσης τους και παροχές, συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το αρμόδιο υπουργείο και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απομακρύνουν με το αιτιολογικό ότι η συγκέντρωση ήταν παράνομη.

Οι περίπου 100 βετεράνοι πολέμου, κάποιοι από τους οποίους σε αναπηρικά καροτσάκια, μπήκαν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, όπου παραμένουν μέχρι τώρα, ενώ αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και δεν αφήνει εκατοντάδες υποστηρικτές τους να τους πλησιάσουν.

Τα κροατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μέλη οργανώσεων βετεράνων πολέμου με αυτοκίνητα και λεωφορεία σπεύδουν από διάφορες πόλεις στην πρωτεύουσα της Κροατίας για να συμπαρασταθούν στους συμπολεμιστές τους.

Βετεράνοι του πολέμου (1991-1995) για την ανεξαρτησία της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησαν, το περασμένο φθινόπωρο, τις διαμαρτυρίες στο Ζάγκρεμπ με αίτημα την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και των συνεργατών του.

Στην Κροατία, χώρα 4,3 εκατ. κατοίκων, οι συμμετέχοντες στον «Πατριωτικό Πόλεμο», όπως αποκαλείται ή οι «υπερασπιστές», ο όρος που χρησιμοποιείται στην Κροατία για τους βετεράνους πολέμου, ανέρχονται σε 500.000.

Χιλιάδες βετεράνοι πολέμου, κυρίως εκείνοι που τραυματίστηκαν ή συνεχίζουν να πάσχουν από ψυχολογικά τραύματα, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από τις αρχές.

Οι οργανώσεις τους κάνουν λόγο για εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και βίαιων επεισοδίων μεταξύ των μελών τους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Dalje.com.

H πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ζήτησε επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου και ανέφερε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ο υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου συνάντησε, σήμερα, τους διαδηλωτές που παραμένουν στην εκκλησία και τους πρότεινε να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα, αφού απομακρύνουν πρώτα τη σκηνή που έχουν στήσει έξω από το υπουργείο. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την πρόταση κάνοντας λόγο για εκβιασμό.

Ο κ. Μάτιτς υποστήριξε σε δηλώσεις του στον κροατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT, ότι οι βετεράνοι πολέμου χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Τόμισλαβ Καραμάρκο κάλεσε τον πρωθυπουργό της Κροατίας να συζητήσει με τους διαδηλωτές για να τερματιστούν η αγωνία και οι απάνθρωπες σκηνές στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

«Είμαι πολύ λυπημένος, έβλεπα τα επεισόδια σε απευθείας σύνδεση. Δεν είναι καλό και καλώ μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς να συζητήσει με τους βετεράνους πολέμου», ανέφερε ο κ. Καραμάρκο.

Σχετικές ειδήσεις