ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απέρριψε αίτημα για την χορήγηση ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ

Γαλλία: Απέρριψε αίτημα για την χορήγηση ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ

Η Γαλλία απέρριψε σήμερα το αίτημα για χορήγηση ασύλου που είχε υποβάλει ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται κλεισμένος εδώ και τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά στοιχεία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κ. Ασάνζ, η Γαλλία δεν μπορεί να δώσει συνέχεια στο αίτημά του, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ασάνζ βρίσκεται απομονωμένος εδώ και τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο καθώς εναντίον του εκκρεμεί ένα σουηδικό ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Ασάνζ είχε ζητήσει από τον Ισημερινό να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο πριν από τρία χρόνια, φοβούμενος ότι στην περίπτωση παράδοσής του στην Σουηδία, η Στοκχόλμη θα μπορούσε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσει εκεί για την δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περίπου μισού εκατομμυρίου διαβαθμισμένων εγγράφων.

Αν ο ιδρυτής του WikiLeaks αποπειραθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υπάρχει το ενδεχόμενο να συλληφθεί αμέσως και να παραδοθεί στην Σουηδία.

Σχετικές ειδήσεις