ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Το εφετείο αύξησε την ποινή του ιμάμη Αχμέντ Μουσά

Βουλγαρία: Το εφετείο αύξησε την ποινή του ιμάμη Αχμέντ Μουσά

To εφετείο του Πλόβντιφ αποφάσισε την αύξηση για έναν ακόμα χρόνο της ποινής φυλάκισης για τον Αχμέντ Μουσά, ιμάμη του τεμένους Αμπού Μπεκίρ στην πόλη Πάζαρτζικ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή στη μη αναγνωρισμένη ισλαμιστική οργάνωση "Al-Waqf Al- Islami", η οποία διέδιδε αντιδημοκρατική ιδεολογία του Ισλάμ.

Ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας, Μουσταφά Χατζί, υποστήριξε ότι η απόφαση "ενορχηστρώθηκε από τα ΜΜΕ και τις διωκτικές αρχές και συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος των μουσουλμάνων".

Ο Μουσά, μετά την απόφαση του εφετείου του Πλόβντιβ, θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και να πληρώσει πρόστιμο 5000 λέβα.

Ο Μουσά και οι συγκατηγορούμενοί του στη "δίκη των 13 ιμάμηδων" είχαν κριθεί ένοχοι για διασυνδέσεις με την ισλαμική οργάνωση "Al-Waqf Al-Islami" που διέδιδε αντιδημοκρατική ιδεολογία του Ισλάμ στη νότια Βουλγαρία, στις περιοχές Πάζαρτζικ, Σμόλιαν και Μπλαγκόεβγκραντ.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, το εφετείο ακύρωσε ακόμη τις ποινές με αναστολή που είχαν επιβληθεί σε άλλα δύο μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, στον Αμπντουλάχ Σαλί, περιφερειακό μουφτή του Πάζαρτζικ και στον Σαϊντ Μουτλού, ιμάμη της Σάρνιτσα, οι οποίοι πλέον καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα 3000 και 4000 λέβα αντίστοιχα.

Οι ποινές για τα υπόλοιπα δέκα άτομα, που προέβλεπαν επιβολή προστίμων διατηρήθηκαν. Κατά των αποφάσεων μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός 15 ημερών.

Ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας και περιφερειακοί μουφτήδες ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα στο εφετείο του Πλόβντιφ, την περασμένη Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές.

Ο Μουσταφά Χατζί δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι και ότι η δίκη ήταν ενορχηστρωμένη από τα ΜΜΕ και την εισαγγελία.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε επειδή η δίκη ξεχείλισε από ψέμματα και υστερία" ανέφερε ο δικηγόρος Βασίλ Βασίλεφ.

Σχετικές ειδήσεις