ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' αόριστον και εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, θα τερματιστούν, διεμήνυσε την Τρίτη (7/7) δυτικός αξιωματούχος ενήμερος για τις προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων.

Αντίθετα με όσα δηλώνουν Ιρανοί αξιωματούχοι, τόνισε η πηγή αυτή, οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον και δεν είναι ακριβές πως δεν υπάρχει προθεσμία.

"Φθάνουμε στο τέλος. Κάναμε μια τελική παράταση. Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαμε να πάμε πέρα από αυτήν. Είτε θα έχουμε συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες ή δεν θα έχουμε", ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή, την οποία επικαλούνται το Ρόιτερς αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι απομένουν ακόμη "πάρα πολύ δύσκολα" ζητήματα να διευθετηθούν.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε νωρίτερα ότι το Ιράν πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ένα πρόγραμμα επαλήθευσης είναι μια από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη θα εφαρμόσει τους όρους.

"Το Ιράν καταστρέφει την εμπιστοσύνη" που είχε οικοδομηθεί, σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, και "για αυτόν τον λόγο το Ιράν πάνω απ' όλα πρέπει να συνεισφέρει τρόπους που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης".

Ο Στάινμαϊερ έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

"Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι διαθέσιμες δυνατότητες επαλήθευσης ώστε να έχουμε μια συνοπτική εικόνα του εάν το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε διαφάνεια όσον αφορά τις υποσχέσεις που κάνει το Ιράν εδώ", επέμεινε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ένας από τους κύριους Ιρανούς διαπραγματευτές δήλωσε πως το Ιράν ζήτησε να αρθεί το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που έχει επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

"Υπάρχουν ακόμη διαφορές όσον αφορά τις κυρώσεις που αφορούν τους εξοπλισμούς", διαφορές που δεν είναι "τόσο σημαντικές για εμάς", αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι χώρες της ομάδας 5+1 "πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στο θέμα των κυρώσεων αν θέλουν μια συμφωνία", επισήμανε ο Αμπάς Αραγτσί.

Πάντως ο Αραγτσί είπε πως το κείμενο της συμφωνίας και των πέντε παραρτημάτων τους έχει "σχεδόν ολοκληρωθεί", και δεν απομένουν παρά μερικά σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν με "πολιτικές αποφάσεις των υπουργών" των χωρών που διαπραγματεύονται. "Οι ουσιαστικές αποκλίσεις αφορούν δύο ή τρία σημεία", ανέφερε ακόμη ο Ιρανός διαπραγματευτής μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Σχετικές ειδήσεις