ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Κατηγορίες ανθρωποκτονίας σε στρατιωτικούς για την δολοφονία ενός αμερικανού φοιτητή το 1986

Χιλή: Κατηγορίες ανθρωποκτονίας σε στρατιωτικούς για την δολοφονία ενός αμερικανού φοιτητή το 1986

Έξι πρώην Χιλιανοί στρατιωτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες ανθρωποκτονίας για την δολοφονία ενός Αμερικανού φοιτητή κατά τη διάρκεια εργατικής απεργίας στο Σαντιάγκο το 1986, ενώ ένας έβδομος στρατιωτικός θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνέργεια, ανέφερε ένας δικαστής.

Οι στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν βενζίνη και έναν αναπτήρα για να πυρπολήσουν και να σκοτώσουν τον 19χρονο φοιτητή Ροντρίγκο Ρόχας καθώς και ότι τραυμάτισαν βαρύτατα την Κάρμεν Γκλόρια Κουιντάνα, 18 ετών τότε, σε μια διαδήλωση, στα χρόνια του δικτατορικού καθεστώτος της χώρας (1973 -1990).

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του συμβάντος, τα δύο θύματα αυτοπυρπολήθηκαν κατά λάθος καθώς έστηναν φλεγόμενα οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο δικαστής Μάριο Καρόζα άνοιξε ξανά την υπόθεση το 2013 και έδωσε εντολή για την σύλληψη των πρώην στρατιωτικών, όταν ο στρατιώτης Φερνάρντο Γκουζμάν άλλαξε την προηγούμενη κατάθεση του. Ο Γκουζμάν δήλωσε πως οι στρατιωτικοί πυρπόλησαν σκοπίμως τους δύο έφηβους, εγκαταλείποντας τους σε ένα χαντάκι στα προάστια της πρωτεύουσας.

«Υπάρχουν δεδικασμένα και γεγονότα που μας επιτρέπουν να τους ασκήσουμε δίωξη για ανθρωποκτονία», δήλωσε ο Καρόζα στους δημοσιογράφους στην χιλιανή τηλεόραση . «Σε έξι από τους κατηγορούμενους θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ότι ηγήθηκαν της επίθεσης και ένας ακόμη θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνέργεια», δήλωσε.

Τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θύματα της κυβερνητικής καταστολής κατά τη διάρκεια της χούντας κάλεσαν πρώην μέλη του Στρατού να σπάσουν αυτό που αποκαλούν «συμφωνία της σιωπής». Πολλοί υποστηρίζουν ότι χιλιάδες στρατεύσιμοι και στρατιωτικοί είναι συνένοχοι στην συγκάλυψη πολλών περιπτώσεων κακοποιήσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χούντας του Αουγούστο Πινοσέτ.

Μολονότι η υποστήριξη προς τον Πινοσέτ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η χώρα εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη από τα γεγονότα του πραξικοπήματος του 1973 και της καταστολής και της καταπίεσης που ακολούθησαν.

«Μας έχουν αρνηθεί τη δικαιοσύνη, αλλά δεν χάνω ποτέ την πίστη μου ότι υπάρχουν αξιοπρεπείς δικαστές», δήλωσε η Βερόνικα Ντε Νέγκρι, η μητέρα του Ρόχας στους δημοσιογράφους στην χιλιανή τηλεόραση.

Σχετικές ειδήσεις