ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σόιμπλε θέλει να εξισορροπήσει τον ρόλο της Κομισιόν

Ο Σόιμπλε θέλει να εξισορροπήσει τον ρόλο της Κομισιόν

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να διορθώσει την ισορροπία μεταξύ του πολιτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ρυθμιστικών της εξουσιών, αντανακλώντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Βερολίνο για την ουδετερότητα της Κομισιόν καθώς αυξάνεται η πολιτική της επιρροή.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε σήμερα γνωστό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε διατυπώσει την ιδέα σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

«Ο υπουργός...αναφέρθηκε στον ρόλο των θεσμών. Συνολικά, αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι η Κομισιόν να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική της λειτουργία και το ρόλο της ως θεματοφύλακα των συνθηκών» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν ήταν η ικανότητα της Κομισιόν να εφαρμόσει με ουδετερόητα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, κάτι που προκαλεί διαρκώς ανησυχία στη Γερμανία, η οποία κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι είναι επιεικείς με χώρες που καταγράφουν συστηματικά υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι ο Σόιμπλε επιδιώκει να αποδυναμώσει την Κομισιόν, αφαιρώντας της κάποιες από τις βασικές εξουσίες σε θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής και ελεύθερης αγοράς, όπως ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Σύμφωνα με την FAZ, ο Σόιμπλε είχε προτείνει να μεταφερθούν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση των θεμάτων ανταγωνισμού – που αφορούν τον έλεγχο των συγχωνεύσεων, την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, τα καρτέλ και την παροχή κρατικής βοήθειας – καθώς και για την τήρηση των κανόνων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Το δημοσίευμα ανέφερε ακόμη ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ήθελε να αναγάγει το ζήτημα σε κεντρικό θέμα όταν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα υποβάθμισε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τον «απόηχο φημών».

Η ίδια επισήμανε ότι ο ρόλος της Κομισιόν βάσει της συνθήκης της ΕΕ υπερβαίνει κατά πολύ το δικαίωμα να εισαγάγει και να θέτει σε ισχύ νόμους καθώς είναι επιφορτισμένη με την προώθηση των γενικότερων συμφερόντων της Ευρώπης.

Η Γερμανίδα εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα σχόλια του Σόιμπλε έγιναν σε μια αρχική συζήτηση για μια έκθεση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν το θέμα στο Λουξεμβούργο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε πριν από σύνοδο του Ιουνίου, προέβλεπε τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα όσο και μακροπρόθεσμες κινήσεις για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις