ΚΟΣΜΟΣ

Δάνειο ύψους 1,2 δισ. στο Ιράκ από το ΔΝΤ

Δάνειο ύψους 1,2 δισ. στο Ιράκ από το ΔΝΤ

Τη χορήγηση δανείου ύψους 1,2 δισ. προς το Ιράκ ανακοίνωσε το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της δράσης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και της σημαντικής υποχώρησης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το δάνειο αυτό, το οποίο θα εκταμιευθεί άμεσα, αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το "διπλό σοκ", το οποίο έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε κατάρρευση τα δημοσιονομικά του Ιράκ και τα αποθέματά του σε συνάλλαγμα, εξήγησε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

«Το διπλό σοκ της επίθεσης του ΙΚ και της παγκόσμιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου επιδείνωσαν σε σημαντικό βαθμό το κρατικό έλλειμμα και προκάλεσαν μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών του Ιράκ», ανέφερε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις της ιρακινής επικράτειας και ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον των θέσεών τους το καλοκαίρι του 2014.

Η χώρα εξάλλου πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, που μειώνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές.

Το δάνειο αυτό του ΔΝΤ θα επιτρέψει στο Ιράκ να αντιμετωπίσει «επείγουσες ανάγκες» χρηματοδότησης της χώρας, σημείωσε ο θεσμός ο οποίος είχε χορηγήσει το 2010 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων στη Βαγδάτη, μια διευθέτηση η ισχύς της οποίας τερματίστηκε στις αρχές του 2013.

Σχετικές ειδήσεις