ΚΟΣΜΟΣ

Χάνουν τον ύπνο τους οι Νοτιοκορεάτες - Τι τους ετοιμάζει ο Κιμ

Χάνουν τον ύπνο τους οι Νοτιοκορεάτες - Τι τους ετοιμάζει ο Κιμ

"Τυφλά χτυπήματα" έρχονται να κηλιδώσουν τον, προ ολίγων ημερών, εορτασμό της 70ης επετείου απο την απελευθέρωση της κορεατικής χερσονήσου μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας το 1945.

Της Μαρίας Πιλάτου

Κι ενώ το επετειακό κλίμα γεννούσε την ελπίδα πως θα επιχειρείτο μια προσέγγιση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ, τα γεγονότα έδειξαν το αντίθετο.

Στις 15 Αυγούστου, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε οτι τα μεγάφωνα που βρίσκονται στη μεθόριο θα τεθούν ξανά σε λειτουργία για πρώτη φορά έπειτα απο 11 χρόνια σιγής, μεταδίδοντας καταγγελίες αναφορικά με τις Βορειοκορεατικες προκλήσεις.

Η Νότια Κορέα ξεκίνησε λοιπόν τον "πόλεμο" μέσω προπαγανδιστικών μηνυμάτων κατά της Βορείου Κορέας, σε αντίποινα των εκρήξεων ναρκών που είχαν ως αποτελέσμα να ακρωτηριαστούν δύο στρατιώτες.

Φυσικά η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις επιθέσεις αυτές, απαιτώντας, μάλιστα, απο τη Σεούλ να λήξει τον πόλεμο προπαγάνδας, ειδάλλως ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει σε "τυφλά", όπως η ίδια έσπευσε να χαρακτηρίσει, πλήγματα.

Ο Κιμ κανει πράξη τις απειλές

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτόξευσε την Πέμπτη 20 Αυγούστου ένα βλήμα προς ένα μεγάφωνο στη Νότια Κορέα που μετέδιδε εκπομπές κατά της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

Απο την πλευρά της η Νότια Κορέα ανέφερε πως οι δυνάμεις της αναγνώρισαν την τροχιά ενός βλήματος που φέρεται να εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα γύρω στις 3.52 μ.μ. (9.52 π.μ. ώρα Ελλάδας), το οποίο δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές στο μεγάφωνο ή άλλου τραυματισμούς.

"Ο στρατός μας αναβάθμισε την επιτήρηση και παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας αύξησε το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο βαθμό.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν καμία αναφορά σε πυρά εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

Το βλήμα έπεσε σε μία περιοχή περίπου 60 χλμ. βόρεια της Σεούλ στο δυτικό τμήμα της συνοριακής ζώνης, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Οι νοτιοκορεάτες κάτοικοι της περιοχής διατάχθηκαν να την εκκενώσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το γραφείο της προέδρου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ανέφερε το Yonhap.

Έν αναμονή των εξελίξεων...

Σχετικές ειδήσεις