ΚΟΣΜΟΣ

Νέο προσφυγικό δράμα στην Αυστρία: Παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση εντοπίστηκαν σε φορτηγό

Νέο προσφυγικό δράμα στην Αυστρία: Παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση εντοπίστηκαν σε φορτηγό

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρία μικρά παιδιά που βρέθηκαν την Παρασκευή από αστυνομικούς στην Αυστρία μέσα σε ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν 26 πρόσφυγες, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Το φορτηγό, το πίσω μέρος του οποίου ήταν γεμάτο με πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκε στην κωμόπολη Ζανκτ Πέτερ αμ Χαρτ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, διευκρίνισε το πρακτορείο που επικαλείται ως πηγή του τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Τρία μικρά παιδιά που υπέφεραν από αφυδάτωση βαριάς μορφής και είχαν φτάσει ένα βήμα από τον θάνατο σώθηκαν όταν η αυστριακή αστυνομία εντόπισε το φορτηγό.

Τα δύο κοριτσάκια και ένα αγοράκι ηλικίας 5-6 ετών βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση όταν αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το φορτηγάκι, μετά από καταδίωξη κοντά στην πόλη Ζανκτ Πέτερ αλ Χαρτ, στα σύνορα με τη Γερμανία, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας. Έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

"Ο γιατρός στα επείγοντα μας είπε ότι δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμη -- ίσως δύο με τρεις ώρες", είπε ο Νταβίντ Φούρτνερ, ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών στην επαρχία της Άνω Αυστρίας. "Ο οδηγός δεν έδινε δεκάρα για τους ανθρώπους στο πίσω μέρος. Ούτε ζώα δεν θα μεταφέραμε μ' αυτές τις συνθήκες στην Αυστρία", πρόσθεσε.

Ο 29χρονος Ρουμάνος οδηγός συνελήφθη και τα παιδιά με τους γονείς τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Μπραουνάου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Η αστυνομία άρχισε να καταδιώκει το φορτηγό όταν ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας κοντά στο Μπραουνάου.

Τα ετοιμοθάνατα παιδιά εντοπίστηκαν μόλις μία ημέρα αφότου οι αρχές βρήκαν τα πτώματα 71 προσφύγων σε ένα εγκαταλειμμένο φορτηγό-ψυγείο σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο. Μεταξύ των νεκρών ήταν τρία παιδιά και ένα μωρό. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύεται ότι προέρχονταν από τη Συρία και ίσως από το Αφγανιστάν. Η αστυνομία ελπίζει ότι θα καταφέρει να τους ταυτοποιήσει εξετάζοντας τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν σε ορισμένους από αυτούς.

Από τις έρευνες στα σακίδια, τις αποσκευές και τα ρούχα τους δεν βρέθηκαν ιδιαίτερα στοιχεία, εκτός από ένα συριακό ταξιδιωτικό έγγραφο, είπε ο Χέλμουτ Μάρμπαν, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Μπούργκενλαντ.
Η αστυνομία πιστεύει ότι οι πρόσφυγες πέθαναν δύο ημέρες πριν εντοπιστεί το φορτηγό.

"Φαντάζει απίστευτο" είπε ο Μάρμπαν όταν ρωτήθηκε πώς κατάφεραν να χωρέσουν οι 71 άνθρωποι στο μεσαίου μεγέθους φορτηγό-ψυγείο. "Όταν μπήκαν μέσα προφανώς στέκονταν όρθιοι. Όταν αρχίσαμε να τους βγάζουμε ήταν ο ένας πάνω στον άλλον" εξήγησε.

Στα κέντρα φιλοξενίας της Αυστρίας, οι πρόσφυγες δήλωναν σοκαρισμένοι από το γεγονός, τονίζοντας όμως ότι δεν είχαν καμία άλλη ελπίδα παρά μόνο να προσπαθήσουν να φύγουν για την Ευρώπη. "Περπατήσαμε τόσο πολύ, ήταν τόσο επικίνδυνο, στα δάση και στο νερό" είπε ο 21χρονος Καριμπουραχμάν ο οποίος ταξίδευε επί έναν μήνα μέχρι να τον εντοπίσουν οι αυστριακές αστυνομικές αρχές και να τον οδηγήσουν σε έναν καταυλισμό στο Νίκελσντορφ. "Όταν ήρθα εγώ από το Αφγανιστάν, τρεις άνθρωποι πέθαναν στο δρόμο, η διαδρομή ήταν πολύ επικίνδυνη", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το ταξίδι του στοίχισε 5.000 δολάρια.

Ένας Σύρος πρόσφυγας στον καταυλισμό του Τραϊσκίρχεν, στα νότια της Βιέννης, επανέλαβε ότι δεν είχε καμία άλλη πιθανότητα παρά να προσπαθήσει να τα βρει με τους διακινητές. "Δεν ξέραμε σε τι αυτοκίνητο θα μας έβαζαν, ίσω να ήταν φορτηγό, ίσως και βανάκι. Ήμασταν αναγκασμένοι να ακολουθούμε (τον διακινητή) γιατί είναι η περιοχή του, αυτός είναι το αφεντικό", πρόσθεσε, με την έγκυο γυναίκα του και τον γιο του στο πλευρό του.

"Η γυναίκα μου, μου είπε: Θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς εκεί... Ίσως να είναι κάποιος φίλος μου, κάποιος από τους αδελφούς μου σ' αυτό το φορτηγό", κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις