ΚΟΣΜΟΣ

Εφαρμογή εκεχειρίας στην Ουκρανία από την 1η Σεπτεμβρίου ζητούν Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία

Εφαρμογή εκεχειρίας στην Ουκρανία από την 1η Σεπτεμβρίου ζητούν Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία

Η καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, έκριναν ότι θα ήταν «χρήσιμη» η οργάνωση, εντός των επόμενων εβδομάδων, μιας συνόδου κορυφής με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν "την εφαρμογή των μέτρων που εγκρίθηκαν στο Μινσκ" τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Οι ηγέτες των τριών χωρών τόνισαν ότι τα βαρέα όπλα, διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών, θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή το συντομότερο δυνατόν και χαρακτήρισαν τις τοπικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Οκτωβρίου, "ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ". Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ζώνες των συγκρούσεων πριν από τα τέλη του 2015, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

Όπως είπαν εξάλλου, "στηρίζουν σθεναρά" την έκκληση για πλήρη κατάπαυση του πυρός από την 1η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της έναρξης της εβδομάδας που ξεκινά το σχολικό έτος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε "την ανησυχία τους για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στις πόλεις του Ντονμπάς από τον ουκρανικό στρατό και τη συγκέντρωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής". Επέμεινε επίσης για την ανάγκη να υπάρξει "απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ" αλλά και για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Σχετικές ειδήσεις