ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο νέων υπόπτων για την επίθεση στην Μπανγκόκ

Ταϊλάνδη: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο νέων υπόπτων για την επίθεση στην Μπανγκόκ

Η ταϊλανδική αστυνομία εξέδωσε σήμερα δύο εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο νέων υπόπτων, μετά την ανακάλυψη εκρηκτικού υλικού σε διαμέρισμα πολυκατοικίας σε προάστιο κατά τη διάρκεια εφόδου, στο πλαίσιο της έρευνας για την πολύνεκρη επίθεση στη Μπανγκόκ πριν από δύο εβδομάδες, για την οποία δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης και η αστυνομία δεν αποκλείει "καμιά εκδοχή".

Η αστυνομία αναζητεί τους δύο υπόπτους, μια Ταϊλανδή που φοράει χιτζάμπ και έναν αλλοδαπό του οποίου η εθνικότητα δεν έχει καθοριστεί, μετά τις έρευνες το Σαββατοκύριακο σε σπίτι στο προάστιο Μιν Μπούρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Πραβούτ Θαβορνισίρι ανέφερε ότι η γυναίκα "ονομάζεται Γουάνα Σουανσάν, είναι 26 ετών" και έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της με το μαύρο χιτζάμπ καθώς και σκίτσο του δεύτερου υπόπτου –ενός μελαμψού άνδρα με λεπτό μουστάκι– ο οποίος ζούσε μαζί με τη γυναίκα στο διαμέρισμα, όπου βρέθηκαν χθες εκρηκτικοί μηχανισμοί.

AP 935987116170

Στο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει η Ταϊλανδή που αναζητείται βρέθηκε εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή βομβών, το οποίο κατασχέθηκε. "Βρήκαμε δύο σάκους με λίπασμα, ψηφιακά ρολόγια, συστήματα ραδιοεπικοινωνίας, μπαρούτι, μεταξύ άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών" χθες μέσα σε διαμέρισμα, διευκρίνισε ο Θαβορνισίρι. Φωτογραφίες από την κατάσχεση του υλικού προβλήθηκαν στην τηλεόραση.

AP 990307096255

Η δεύτερη έφοδος της αστυνομίας έγινε μέσα σε πολυκατοικία της συνοικίας Μιν Μπούρι, κοντά στη συνοικία Νονγκ Τσοκ όπου συνελήφθη ο ύποπτος το Σάββατο, στο ίδιο βορειοανατολικό προάστιο που αριθμεί μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στο διαμέρισμα του αγνώστων στοιχείων συλληφθέντα αλλοδαπού στη Νονγκ Τσοκ, βρέθηκαν εκρηκτικά και περισσότερα από 200 διαβατήρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι πλαστά. Η ανάκρισή του συνεχίζεται. Οι αρχές δηλώνουν "βέβαιες 100%" για την εμπλοκή του στην έκρηξη στις 17 Αυγούστου που προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 120. Η πρωτοφανής αυτή επίθεση για τη χώρα είχε στόχο δημοφιλή ινδουιστικό βωμό στο κέντρο της Μπανγκόκ, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί κινέζοι τουρίστες.

Αυτή είναι η σημαντικότερη πρόοδος των ερευνητών μετά τη σύλληψη το Σάββατο του αλλοδαπού που ταξίδευε με τουρκικό διαβατήριο αμφίβολης εγκυρότητας, του οποίου ο ρόλος στην οργάνωση δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει από αναλύσεις γενετικού υλικού, αν το πρόσωπο αυτό είναι ο βομβιστής ή συμμετείχε στην κατασκευή της βόμβας, καθώς ίχνη ΤΝΤ βρέθηκαν πάνω του.

Ο εκπρόσωπος της χούντας, ο συνταγματάρχης Γουιντάι Σουβάρι, προειδοποίησε ότι "οι αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν καμιά εκδοχή".

"Καλούμε τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κοιτώνων ή ενοικιαζόμενων σπιτιών όπου διαμένουν ξένοι η εμφάνιση των οποίων μοιάζει πολύ με την περιγραφή των προσώπων αυτών να ειδοποιήσουν αμέσως τις υπηρεσίες ασφαλείας, γιατί τα πρόσωπα αυτά ίσως έχουν υλικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κτίρια και τους άλλους ενοίκους", αναφέρει η αστυνομία στην έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες.

Σχετικές ειδήσεις