ΚΟΣΜΟΣ

Με διαφήμιση σε εφημερίδα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό η Δανία

Με διαφήμιση σε εφημερίδα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό η Δανία

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν υποστήριξε σήμερα ότι η επιβολή ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία δεν αποτελεί τη λύση στην προσφυγική κρίση η οποία εξαπλώθηκε το Σαββατοκύριακο και στη χώρα του, με την άφιξη περισσότερων από 400 ανθρώπων.

Το Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ράσμουσεν, είχε ζητήσει νωρίτερα να εφαρμοστούν συνοριακοί έλεγχοι. Ο Δανός πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι οι 400 πρόσφυγες θα πρέπει να καταγραφούν στη Δανία, όπως ορίζει ο κανονισμός του Δουβλίνου, μολονότι όλοι τους επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό τη Σουηδία.

Οι πρόσφυγες που έφτασαν την Κυριακή στο Ρέντμπι ελπίζουν ότι θα πάνε με το τρένο από την Κοπεγχάγη στο Μάλμε, διασχίζοντας τη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες. Ωστόσο νωρίτερα σήμερα ξέσπασαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, όταν πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα καθώς φοβούνται ότι αν το κάνουν αυτό δεν θα τους επιτραπεί να φύγουν από τη Δανία.

Αρκετοί τελικά υποχώρησαν μπροστά στην απαίτηση των αρχών και σήμερα το πρωί περίπου 150 άνθρωποι κατευθύνονταν πεζή προς τη Σουηδία, υπό αστυνομική συνοδεία, στη μέση ενός αυτοκινητόδρομου. Μια γυναίκα που δήλωσε ότι είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Συρία, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι TV2 ότι η ίδια με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά διέσχισαν όλη την Ευρώπη για να πάνε στη Σουηδία. "Κοιμήθηκα στον δρόμο, διέπλευσα τη θάλασσα με τα παιδιά μου", είπε η Λάιλα Σάγεντ.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να τους στείλουμε στη Σουηδία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, επειδή τότε θα κάναμε το ίδιο που κάνουν πολλές άλλες χώρες οι οποίες ευθύνονται για το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις", είπε ο Δανός πρωθυπουργός. Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να δεχτεί 100 πρόσφυγες από τη Γερμανία "λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί η Γερμανία και η Ευρώπη".

Η Δανία, που πέρσι δέχτηκε περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο, δηλαδή διπλάσιους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αγόρασε διαφημιστικό χώρο σε τέσσερις μεγάλες εφημερίδες του Λιβάνου προκειμένου να ενημερώσει τους επίδοξους μετανάστες ότι έχει σκληρύνει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει δεκτός στη χώρα.

Στη διαφήμιση αυτή που δημοσιεύεται σε μια αγγλόφωνη και τρεις αραβόφωνες εφημερίδες η Κοπεγχάγη αναφέρει ότι τα επιδόματα που χορηγούνταν στους νεοαφιχθέντες έχουν μειωθεί κατά 50% και ότι όσοι διαθέτουν προσωρινή άδεια διαμονής δεν δικαιούνται να φέρουν στη χώρα τις οικογένειές τους. Για να παραμείνουν στη Δανία, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να μιλούν και να καταλαβαίνουν τη γλώσσα, συνεχίζει το κείμενο, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν λάβουν άδεια παραμονής θα απελαθούν αμέσως από τη χώρα.

Η υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης Ίνγκερ Στόιμπεργκ είπε ότι στόχος της διαφήμισης ήταν "να ενημερώσει αντικειμενικά και ρεαλιστικά" για τη δανέζικη νομοθεσία. "Λαμβάνοντας υπόψη το κύμα αφίξεων στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο, υπήρχαν πολλοί λόγοι για να σκληρύνουμε τους κανόνες και να το γνωστοποιήσουμε", ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου διέψευσε εξάλλουν την πληροφορία ότι πέντε τουρκικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τη διαφήμιση.