ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έτσι θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η νέα βελτιωμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τα πλέον βεβαρημένα κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία) σε άλλες χώρες μέλη. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει κατάλογο ασφαλών χωρών προέλευσης και ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης. Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να δεχθούν 31.443 και 24.031 άτομα αντίστοιχα κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα η οποία θα κληθεί να υποδεχθεί λίγο λιγότερους από 15.000 πρόσφυγες.

Θα ακολουθήσουν η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο. Η Επιτροπή σχεδιάζει να απαιτήσει οικονομική αποζημίωση από τις χώρες που θα αρνηθούν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία, οι οποίες διαθέτουν ρήτρα εξαίρεσης από τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε τέτοια θέματα, δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο αυτό κατανομής προσφύγων.

Θα ακολουθήσουν η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο, κατ΄εφαρμογήν ενός αριθμητικού τύπου που συνδυάζει ποικίλα δημογραφικά και οικονομικά κριτήρια. Η Επιτροπή σχεδιάζει να απαιτήσει οικονομική αποζημίωση από τις χώρες που θα αρνηθούν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία, οι οποίες διαθέτουν ρήτρα εξαίρεσης από τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε τέτοια θέματα, δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο αυτό κατανομής προσφύγων.

Παρόλα αυτά υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του νεκρού Αϊλάν Κουρντί, ο
πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί κατά τη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών 20.000 άτομα που θα προέρχονται από προσφυγικούς καταυλισμούς εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέμα της επιβολής ποσοστώσεων που περιλαμβανόταν σε παλιότερη πρόταση του κ. Γιούνκερ προέβλεπε ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων οι οποίες θα προκύψουν βάσει του ΑΕΠ της χώρας, του πληθυσμού της, του ποσοστού ανεργίας και του αριθμού των προσφύγων που είναι ήδη εγκατεστημένοι σ' αυτή.

Το σχέδιο που είχε υποβληθεί το Μάιο του 2015, από τον κ. Γιούνκερ είχε προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στα μέλη της Ένωσης, κάποια από τα οποία είχαν αρνηθεί να το ψηφίσουν και φυσικά να το εφαρμόσουν.

Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ τότε, είχε πει ότι «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει μόνη της τις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις», ενώ είχε δηλώσει πως η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες καθώς το εργατικό δυναμικό της θα έχει μειωθεί ως το 2060. Η Ευρώπη, τόνιζε, οφείλει να δείξει αλληλεγγύη.

Οι μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη θέτουν μία ιστορική δοκιμασία. Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την τεράστια προσφυγική ροή.

Ο ίδιος είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες αναζητούν προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και η σωστή απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση δεν είναι η ανύψωση τειχών, ο εθνικός εγωισμός ή τα εθνικά μέτρα, αλλά μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων.

Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «η απόγνωση είναι αυτή που οδηγεί τις οικογένειες με μικρά παιδιά να διασχίσουν τη Μεσόγειο με σχεδίες, να περάσουν συρματοπλέγματα και να κρυφτούν σε φορτηγά-ψυγεία».

Αυτοί οι άνθρωποι τρέπονται σε φυγή λόγω της ύπαρξης εγκληματικών ή τρομοκρατικών ομάδων όπως το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όχι μόνο κατέστρεψε ένα αναντικατάστατο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παλμύρα, αλλά και αποκεφάλισε δημοσίως το διευθυντή του μουσείου, συνέχισε.

Η Ευρώπη της αλληλεγγύης ή η Ευρώπη σιδηρόφρακτο φρούριο;

Το πραγματικό ερώτημα που η Ευρώπη καλείται να απαντήσει είναι το κατά πόσο θέλει να είναι μία «Ένωση εναντίον όλων» ή μία «Ένωση αλληλεγγύης» επεσήμανε ο κ. Σουλτς, προτρέποντας τους πολιτικούς, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις τους να μην ξεχνάνε ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη, επειδή πιστεύουν στις αξίες της.

Η ανθρωπιά που επιδεικνύουν εκείνοι που δίνουν στους εξαντλημένους μετανάστες νερό, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά τους, και βοηθούν στα κέντρα προσφύγων, πρέπει να οδηγήσει την απάντησή μας σε αυτήν την πρόκληση, έτσι ώστε η εικόνα του μικρού Αϊλάν, που χαράχτηκε στη μνήμη όλων μας να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Σχετικές ειδήσεις