ΚΟΣΜΟΣ

Μαλάουι: Καθηγητής σκόπευε να πουλήσει αλμπίνο μαθήτρια για να την ακρωτηριάσουν

Μαλάουι: Καθηγητής σκόπευε να πουλήσει αλμπίνο μαθήτρια για να την ακρωτηριάσουν

Να πουλήσει μία έφηβη μαθήτρια, η οποία πάσχει από αλφισμό, προκειμένου να τη σκοτώσουν και να πουλήσουν τα μέλη της, σχεδίαζε ένας εκπαιδευτικός στο Μαλάουι.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές της χώρας, ο Φίλιπ Νγκουλούμπε, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την κοπέλα που φοιτά στο λύκειο όπου εργάζεται, διαπραγματευόταν την πώλησή της, έναντι 9.700 ευρώ (6 εκατομμυρίων κουάτσα), σε έναν Τανζανό. Ο τελευταίος σκόπευε να τη σκοτώσει και να πουλήσει τα μέλη της στη «μαύρη» αγορά ως «φυλαχτά».

Ο καθηγητής συνελήφθη, τελικά, στην πόλη Μζούζου και κατηγορείται για απαγωγή και απόπειρα δολοφονίας.

Σημειώνεται πως οι δολοφονίες των αλμπίνων είναι σύνηθες φαινόμενο στο Μαλάουι, αλλά και σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς υποκινούνται από τις προκαταλήψεις των κατοίκων για τις «μαγικές» ιδιότητες των ανθρώπων αυτών. Τα μέλη τους ή τα οστά τους χρησιμοποιούνται, μάλιστα, σε τελετές μαύρης μαγείας για να φέρουν, υποτίθεται, πλούτο και εξουσία στους ενδιαφερόμενους…

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσει σχετική έρευνα στο Μαλάουι, την Τανζανία και το Μπουρούντι.

Ο πλήρης σκελετός ενός αλμπίνου μπορεί να «πιάσει» ακόμα και 66.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν δολοφονηθεί στο Μαλάουι εννέα πάσχοντες από αλφισμό.

Ο αλφισμός, μια κληρονομική γενετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, το τριχωτό και τα μάτια, πλήττει περίπου έναν στους 1.200 ανθρώπους στο Μαλάουι.

Σχετικές ειδήσεις